ΓΟΝΕΙΣ & ΠΑΙΔΙΑ,  ΠΑΙΔΙ 2+

Αθλητισμός: Γιατί οι γονείς να παροτρύνουν τα παιδιά τους να αθλούνται

Με αφορμή το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου που προβάλλεται αυτές τις μέρες στην τηλεόραση, σκέφτηκα να γράψω για τα οφέλη του αθλητισμού. Ως πρώην αθλήτρια κι εγώ αλλά και ο σύζυγος, έχω να σας πω πως ό,τι συνήθειες δημιουργούμε στα παιδιά μας όταν είναι μικρά, τα ακολουθούν μεγαλώνοντας. Αυτό είναι κάτι που βλέπω καθημερινά. Κάποιες φορές παίζουμε κάποια μουσικά όργανα στο σπίτι και τα παιδιά ακολουθούν. Κάποιες άλλες φορές αθλούμαστε στο σπίτι και τα παιδιά ακολουθούν. Όσο πιο πολύ το κάνουμε τόσο πιο καλή συνήθεια γίνεται. Μέσα από αυτό τα παιδιά αγαπούν π.χ, τη μουσική, τον αθλητισμό ή ό,τι άλλο θέλουμε να αγαπήσουν!

Ποια είναι λοιπόν τα οφέλη του αθλητισμού για τα παιδιά;

  1. Τα παιδιά χτίζουν ένα υγιές σώμα με δυνατό μυικό σύστημα και αναπτύσσουν τη φυσική τους κατάσταση.
  2. Σύμφωνα με έρευνες η μέτρια σωματική άσκηση βελτιώνει τις δεξιότητες των παιδιών σε κάποια μαθήματα (ανάγνωση, αριθμητική). Επιβεβαιώνεται και το ρητό “νους υγιείς εν σώματι υγιεί”. 
  3. Μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας. 
  4. Αποκτούν αυτοπεποίθηση και μαθαίνουν την αυτοεκτίμηση. 
  5. Αποκτούν κοινωνικές δεξιότητες και ενισχύουν τη συνεργατικότητα. 
  6. Μέσα από τον αθλητισμό τα παιδιά μαθαίνουν την πειθαρχία.  
  7. Ενισχύεται το αίσθημα της χαράς και της ευχαρίστησης!

Μόνο θετικά στοιχεία μπορούν να αποκομίσουν τα παιδιά μας από τον αθλητισμό, γιαυτό ας τα ωθήσουμε προς τα εκεί. Πώς να το κάνουμε αυτό;

  • Αντικαθιστούμε το tablet και την τηλεόραση με φυσικές δραστηριότητες. 
  • Βλέπουμε πιο άθλημα είναι αυτό που εκφράζει καλύτερα το παιδί μας. Δεν το ωθούμε σε ένα άθλημα που δεν του ταιριάζει απλά επειδή εμείς θέλουμε να το ακολουθήσει. Το ζητούμενο είναι το παιδί να είναι χαρούμενο και να βρει κάποιο άθλημα που το ευχαριστεί. Μόνο έτσι θα αγαπήσει τον αθλητισμό. 
  • Όσο μπορούμε ας μιμηθούμε κι εμείς οι ίδιοι αυτό τον τρόπο ζωής. Μέσα από το παράδειγμά μας μαθαίνουν τα παιδιά μας. Άλλωστε η σωματική δραστηριότητα είναι ωφέλιμη για όλους! 

**Καλά, μην φανταστείτε πως κι εγώ όλη μέρα αθλούμαι ή τρέχω στο βουνό πρωί πρωί… ούτε καν. Όμως επιλέγω να κάνω τη γυμναστική μου (ήπιας μορφής ασκήσεις), χαλαρά στο σπίτι μαζί με τα παιδάκια. Κι αυτά μόλις με βλέπουν τρέχουν να γυμναστούν μαζί μου!  

Κάντε LIKE στη σελίδα Marvelous Moms στο Facebook για να ενημερώνεστε  για όλα τα τελευταία νέα και τους διαγωνισμούς! 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *