Ο ύπνος του μωρού απασχολεί όλες τις μαμάδες. Πότε θα κοιμηθεί; Θα ξυπνήσει στη διάρκεια της νύχτας επειδή πεινάει; Πώς θα το κάνω να κοιμηθεί όλη τη νύχτα;
Παρακάτω θα σας αναφέρω κάποιους μύθους και αλήθειες σχετικά με αυτό το θέμα (όπως εγώ πιστεύω), που νομίζω πως θα σας βοηθήσουν..
Μύθοι
1. Όλα τα μωρά πρέπει να κοιμούνται όλη τη νύχτα από πολύ νωρίς. Στους 4 μήνες ένα μωρό μπορεί να είναι έτοιμο να κοιμηθεί όλη τη νύχτα αλλά μερικά μωρά χρειάζονται ένα βραδινό τάισμα μέχρι τους 6 ή 9 μήνες.
2. Το μωρό ξυπνάει αρκετές φορές μέσα στη νύχτα επειδή πεινάει. Είτε θηλάζετε είτε όχι, αν το μωρό σας είναι πάνω από 5 μηνών μάλλον δεν είναι επειδή πεινάει. Απλά δεν ξέρει πώς να ξανά κοιμηθεί μόνο του.
3. Το μωρό θέλει να παίζει και δεν χρειάζεται να κοιμάται πολύ. Τα μωρά αλλά και τα νήπια που έχουν έλλειψη ύπνου εμφανίζουν υπερένταση με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να κοιμηθούν. Βάλτε τα να κοιμηθούν νωρίτερα και όχι αργότερα.
4. Τα μωρά κοιμούνται καλύτερα σε ένα δωμάτιο με ησυχία. Τα μωρά κοιμούνται καλύτερα με φασαρία. Ακόμα και στη μήτρα είχε φασαρία. Για σκεφτείτε το.. Είχε ήχους από τη ροή του αίματος, τους χτύπους της καρδιάς αλλά και φασαρία από έξω, όπως μουσική ή ομιλίες.
5. Αν αφήσω το μωρό ξύπνιο όλη μέρα, θα κοιμηθεί καλύτερα το βράδυ. Αν το πιστεύετε αυτό και το κάνετε, σύντομα θα διαπιστώσετε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο μύθο! Το μωρό δεν πρόκειται να κοιμηθεί εύκολα και το πιο πιθανό είναι να έχει και άστατο ύπνο. Αν το μωρό δεν κοιμηθεί λίγο μέσα στην ημέρα θα αποκτήσει υπερένταση και θα είναι υπερβολικά κουρασμένο, κάτι που θα το δυσκολέψει να κοιμηθεί. Αντί να προσπαθήσετε να κρατήσετε ξύπνιο ένα κουρασμένο μωρό, προσπαθήστε να το βάλετε να κοιμηθεί μέσα στην ημέρα και νωρίτερα το βράδυ. Σε επόμενο άρθρο θα σας πω γιατί εγώ βάζω για ύπνο τα παιδιά μου στις 8 (!) και πώς το κάνω.
Αλήθειες
1. Ο καλύτερος τρόπος για να καταφέρει μια μαμά να βάλει το μωρό της για ύπνο μέσα στην ημέρα είναι με πρόγραμμα. Το νεογέννητο μερικές εβδομάδες μετά τη γέννησή του θα δημιουργήσει το δικό του πρόγραμμα ύπνου. Οπότε οι μαμάδες δεν θα πρέπει να αναρωτιούνται πια πότε θα κοιμηθεί μέσα στην ημέρα.
Ήδη από τους 4 μήνες, το μωρό θα χρειάζεται έναν υπνάκο περίπου 2 ώρες από το πρωινό του ξύπνημα και πιθανότατα έναν ακόμα το μεσημέρι, ίσως και το απόγευμα.
2. Κάθε μωρό είναι διαφορετικό και αναπτύσσει τους δικούς του ρυθμούς. Όμως όλα τα μωρά έχουν ανάγκη πολλές ώρες ύπνου.
0 – 3 μηνών
Τα μωρά συνήθως κοιμούνται 16-20 ώρες, με 4 ύπνους μέσα στην ημέρα.
3 – 6 μηνών
Τα μωρά κοιμούνται 9-12 ώρες τη νύχτα κι έχουν 1-4 ύπνους στη διάρκεια της ημέρας. Ο συνολικός χρόνος ύπνου είναι 12-16 ώρες.
6 – 9 μηνών
Τα μωρά κοιμούνται 2-4 ώρες την ημέρα και 10-12 τη νύχτα. Σε αυτήν την ηλικία μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό να κοιμάται όλο το βράδυ. Δημιουργήστε μια ρουτίνα΄ ίσως λίγο μασάζ, ένα τραγουδάκι και μετά στο κρεβατάκι. Αν ξυπνήσει το βράδυ και κλαίει, πάρτε το αγκαλιά, παρηγορείστε το και ξανά βάλτε το για ύπνο. Σιγά – σιγά θα μάθει να κοιμάται όλο το βράδυ.
9 – 12 μηνών
Από 9 έως 12 μηνών τα μωρά κοιμούνται έως 15 ώρες. 10-12 ώρες τη νύχτα, 1 πρωινό ύπνο (περίπου 2 ώρες) κι έναν μεσημεριανό ύπνο (περίπου 2 ώρες).
12 μηνών – 3 ετών
Τα παιδιά αυτής της ηλικίας κοιμούνται 10 ώρες τη νύχτα και 2 ώρες το μεσημέρι. Συνήθως κόβουν τον πρωινό ύπνο.
3. Για να μάθει το μωρό να κοιμάται μόνο του πρέπει να το παρηγορήσετε, να το πάρετε αγκαλιά και να το χαϊδέψετε. Πολλοί γονείς προσπαθούν να εφαρμόσουν τεχνικές εκπαίδευσης ύπνου για τα μωρά (κι εγώ ανάμεσά τους). Όμως, το να αφήνουμε ένα μωρό να κλαίει συνεχόμενα για πολύ ώρα δεν είναι σωστό. Το μωρό τρομοκρατείται και νομίζει πως το εγκαταλείψαμε. Καλύτερα να το αφήνετε για 1-2 λεπτά (δεν χρειάζεται παραπάνω) όταν κλαίει. Μετά πηγαίνετε πάρτε το αγκαλιά, χαϊδέψτε το και αφήστε το πάλι στο κρεβατάκι του. Σιγά – σιγά θα τα καταφέρετε. Απλώς, χρειάζεται να κάνετε υπομονή!
4. Η οικογένεια πρέπει να προσαρμοστεί στο πρόγραμμα ύπνου του μωρού και όχι το αντίθετο. Αν θέλετε να έχει το μωρό σας ένα καλό πρόγραμμα ύπνου, να αναπτύσσεται και να παίρνει τη λεγόμενη αυξητική ορμόνη, δημιουργήστε ιδανικές συνθήκες, βάζοντάς το να κοιμηθεί νωρίς το βράδυ αλλά και μέσα στην ημέρα. Επιπλέον, χρειάζεται να τηρείτε αυτό το πρόγραμμα. Προσαρμοστείτε στο πρόγραμμα του μωρού. Δεν χρειάζεται να το κρατάτε ξύπνιο απλά επειδή πρέπει να βγαίνετε έξω κάθε βράδυ και να κάνετε όσα κάνατε παλιά. Τώρα έχετε παιδιά κι αυτά είναι πάνω απ’ όλα. Σίγουρα θα υπάρξουν και εξαιρέσεις αλλά με μέτρο.
5. Τα μωρά δεν γεννήθηκαν γνωρίζοντας πώς να κοιμούνται. Τα μωρά δεν ξέρουν να κοιμούνται από μόνα τους. Χρειάζεται να τα αγκαλιάσουμε, να τα νανουρίσουμε όταν είναι πολύ μικρά, αλλά και να τα μάθουμε πώς να ξανά κοιμηθούν το βράδυ όταν μεγαλώσουν.