μητέρα μωρό
ΓΟΝΕΙΣ & ΠΑΙΔΙΑ,  ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ,  ΜΩΡΟ,  ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ,  ΠΑΙΔΙ 2+

8 πράγματα που κάθε μαμά πρέπει να ξέρει αλλά κανείς δεν της λέει

Μπορεί να έχεις διαβάσει ένα σωρό βιβλία για γονείς, για την ανατροφή των παιδιών, για το χειρισμό δύσκολων καταστάσεων, όμως όταν γίνεσαι μαμά μπαίνεις σε έναν εντελώς καινούργιο κόσμο που δεν περίμενες ποτέ ότι θα είναι έτσι. Αυτό έζησα κι εγώ και το αντιμετωπίζω ακόμα ως μαμά τριών παιδιών γιαυτό και θα ήθελα να μοιραστώ τις σκέψεις μου και να αναφέρω τα 8 πράγματα που πιστεύω πως κάθε νέα μαμά πρέπει να ξέρει αλλά κανείς δεν της λέει.

1. Καμία μαμά δεν ξέρει τι κάνει.

Αυτό μπορεί να ακούγεται λίγο περίεργο αλλά όταν μία μαμά παίρνει στα χέρια της το νεογέννητο μωρό της ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις και προσπαθεί να καταλάβει πώς να τις χειριστεί. Τι θα κάνει τις πρώτες μέρες με το νεογέννητο. Και φυσικά δεν εννοώ πώς να το κρατήσει αλλά πώς θα το θηλάσει, πώς το κοιμήσει, πώς θα καταλάβει γιατί κλαίει και πολλά άλλα. Όλα αυτά θα τα καταλάβει μόνη της στην πορεία, μέσα από λάθη, μέσα από προσπάθεια. Σιγά σιγά θα βρει τον τρόπο και θα τα καταφέρει.

2. Όταν γίνεσαι μαμά μαθαίνεις να ακούς το ένστικτό σου περισσότερο από ποτέ.

Το ένστικτο σου θα σου πει τι είναι αυτό που χρειάζεται το μωρό σου και ποιο είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για εκείνο. Να είσαι σίγουρη πως θα ακούσεις πολλές γνώμες, από φίλες ή από τη μητέρα σου, όμως εσύ ξέρεις καλύτερα το μωρό σου και αυτό να το θυμάσαι. Ακολούθησε το ένστικτό σου λοιπόν.

3. Θα κλάψεις πολύ κι εσύ και το μωρό σου.

Ένα μωρό κλαίει, είναι στη φύση του, είναι ο τρόπος για να δείξει ότι κάτι το ενοχλεί, ότι κάτι χρειάζεται. Μην το παίρνεις προσωπικά. Όσο καλή μαμά κι αν είσαι το μωρό θα κλάψει. Πολλές φορές θα κλάψεις κι εσύ, είτε από κούραση, είτε από εκνευρισμό, είτε από τις ορμόνες της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Πολλές φορές όμως θα κλάψεις κι από χαρά, από συγκίνηση.

4. Η παλιά σου ζωή τελείωσε!

Η γέννηση του παιδιού σου τα αλλάζει όλα. Ειδικά αν έχεις αποκτήσει ή πρόκειται να αποκτήσεις και δεύτερο παιδί, σύντομα θα καταλάβεις ότι θα αναπολείς με συγκίνηση της ημέρες πριν τα παιδιά σου. Τώρα βέβαια πρόκειται να ζήσεις μοναδικές στιγμές που δεν θα άλλαζες με τίποτα στον κόσμο, όμως μην ανησυχείς. Κάποια στιγμή στο μέλλον, όταν τα παιδιά σου μεγαλώσουν και ανεξαρτητοποιηθούν θα μπορέσεις να επανέλθεις έστω και σε ένα μικρό βαθμό.

5. Κάθε μαμά χρειάζεται βοήθεια.

Ένας γονιός ή ακόμα και δύο γονείς, θα χρειαστούν έστω και λίγη βοήθεια στο δύσκολο δρόμο της ανατροφής των παιδιών. Σύντομα θα καταλάβεις πως ο ελεύθερός σου χρόνος θα μειωθεί πολύ. Ίσως και να εξαφανιστεί για ένα μεγάλο διάστημα. Χρειάζεσαι χρόνο για τον εαυτό σου, έστω κι αν είναι για έναν γρήγορο καφέ ή ένα ζεστό χαλαρωτικό μπάνιο χωρίς να είσαι κάθε δευτερόλεπτο σε επαγρύπνηση!

6. Ο θηλασμός είναι δύσκολος.

Σίγουρα θα έχεις ακούσει ήδη πολλά για τη σημασία του μητρικού θηλασμού. Κι εγώ η ίδια υποστηρίζω το θηλασμό και θα σου πω πως είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να προσφέρεις στο παιδί σου. Η αλήθεια όμως είναι ότι ο θηλασμός είναι δύσκολος. Στην αρχή μπορεί να ταλαιπωρηθείς μέχρι να τα καταφέρεις, ακόμα και να πονέσεις. Μπορεί να χρειαστεί να είσαι συνεχώς με το μωρό σου αγκαλιά θηλάζοντας και αυτό κάποιες στιγμές να σε κουράσει σωματικά και ψυχολογικά. Μπορεί να θέλεις να θηλάσεις αλλά να ακούς συνέχεια από τους γύρω σου πως πρέπει να δώσεις ξένο γάλα κι αυτό να σε αγχώσει. Είναι μια περίοδος που μπορεί να σε δυσκολέψει. Όπως κι αν το βιώσεις, κανείς δεν πρέπει να σε κρίνει γι αυτό. Είτε καταφέρεις να θηλάσεις είτε όχι, θα είσαι μια υπέροχη μαμά!

7. Θα γίνεις η πιο αυστηρή κριτής του εαυτού σου.

Πολλές φορές θα αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου, θα αναρωτηθείς αν κάνεις κάτι σωστά ή λάθος, θα νιώσεις ότι δεν είσαι καλή μαμά.. Θα φτάσεις στα όριά σου, συναισθηματικά, σωματικά, ψυχικά. Θα δοκιμαστείς και θα δοκιμάζεσαι καθημερινά. Ενδεχομένως έχεις νεύρα ή να βιώσεις τη χαρά και την ένταση ταυτόχρονα (κι όμως, γίνεται). Όλα αυτά είναι μέρος της μητρότητας. Μην είσαι τόσο αυστηρή με τον εαυτό σου. Καμία δε γεννήθηκε γνωρίζοντας πώς να αναθρέψει ένα παιδί ή πώς να χειριστεί δύσκολες καταστάσεις. Κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς και πρέπει να είσαι περήφανη γι’ αυτό!

8. Η σχέση σου θα δοκιμαστεί.

Οι σχέσεις δοκιμάζονται συνεχώς, πόσο μάλλον όταν έρχεται ένα παιδί που όσο να ‘ναι φέρνει μεγάλες αλλαγές στη σχέση ενός ζευγαριού. Το ιδανικό θα ήταν ένα ζευγάρι να θέλει συνειδητά να αποκτήσει ένα παιδί, αλλά ακόμα και σε κάθε άλλη περίπτωση η σχέση σίγουρα θα δοκιμαστεί. Όταν οι γονείς έχουν κοινές απόψεις σχετικά με την ανατροφή των παιδιών αποφεύγονται δύσκολες καταστάσεις, παρόλα αυτά είναι πολύ πιθανό ότι με τον ερχομό ενός παιδιού να “αντιπαθήσεις” προσωρινά τον σύντροφό σου. Κάποια στιγμή στο ταξίδι της μητρότητας θα νιώσεις ότι ο σύζυγός του δεν σε καταλαβαίνει ή ότι δεν σε βοηθάει αρκετά. Όταν όμως όλα πάρουν το δρόμο τους η κατάσταση θα εξομαλυνθεί.

Δεν προσπαθώ να σε αγχώσω.. η μητρότητα είναι κάτι μοναδικό, κάτι πραγματικά υπέροχο. Αλλά όπως κάθε τι, έχει κι αυτή τις δύσκολες στιγμές της. Προσπάθησε να είσαι χαλαρή (όσο μπορείς) και να το απολαύσεις!

 

 

 

Κάντε LIKE στη σελίδα Marvelous Moms στο Facebook για να ενημερώνεστε  για όλα τα τελευταία νέα και τους διαγωνισμούς! 

Διαβάστε ακόμα:

Πώς είναι η ζωή με παιδιά;

Πώς περνάει το χρόνο της μία μαμά (για γέλια ή για κλάματα -όπως το βλέπει κανείς!)

Top 10 συμβουλές για πολυάσχολες μαμάδες

Shares30

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *