Παρόλο που ο θηλασμός είναι μια φυσική διαδικασία, καλό είναι όλες οι μαμάδες να ξέρουν κάποια πράγματα πριν ξεκινήσουν έτσι ώστε να είναι σίγουρο πως θα τα καταφέρουν. Χρειάζεται επιμονή αλλά και υπομονή. Μπορεί να είναι μία δύσκολη διαδικασία μέχρι το μωράκι σας να πιάσει το στήθος αλλά δεν χρειάζεται να πτοείστε! Είναι κάτι που έμφυτα το μωρό ξέρει να κάνει αρκεί να το βοηθήσετε με το σωστό χειρισμό.
Καταρχήν, να σας πω πως πρέπει από την αρχή να είστε αισιόδοξες και σίγουρες ότι θα τα καταφέρετε ό,τι και να γίνει. Αν το θέλετε πραγματικά τότε οδεύετε προς την επιτυχία!
Μην διστάσετε να συμβουλευτείτε κάποια μαία η οποία θα σας δείξει το σωστό τρόπο αν αντιμετωπίσετε προβλήματα κατά την έναρξη του θηλασμού.
Τις πρώτες ώρες και μέρες μετά τον τοκετό παράγεται το πρωτόγαλα σε μικρή ποσότητα αλλά σημαντική ώστε να χορτάσει το μωρό σας. Το στομάχι του μωρού είναι πολύ μικρό κι έτσι θα πίνει το γάλα σε μικρές ποσότητες αλλά αρκετά συχνά. Η διάρκεια του θηλασμού μπορεί να είναι μισή ώρα σε κάθε στήθος στην αρχή. Αργότερα που θα δυναμώσει το σαγόνι του θα πίνει πιο πολύ γάλα και πιο αραιά.
Σας δίνω λοιπόν μερικές συμβουλές από την προσωπική μου εμπειρία έτσι ώστε να θηλάσετε με επιτυχία.
- Ενημερώσου από την εγκυμοσύνη για τα οφέλη του μητρικού θηλασμού.
- Ζήτησε από το γιατρό και τις μαίες από πριν να κρατήσεις και να θηλάσεις το μωρό σου αμέσως μετά τον τοκετό, το πρώτο μισάωρο. Σύμφωνα με έρευνες η έναρξη του θηλασμού τις πρώτες ώρες μετά τον τοκετό αυξάνει τις πιθανότητες για επιτυχή θηλασμό και συμβάλλει στην ταχεία εδραίωση της γαλουχίας. Μη διστάσεις να ζητήσεις τη βοήθεια της μαίας.
- Πλύνε καλά το στήθος και τα χέρια σου πριν το θηλασμό.
- Κράτησε το μωρό στην αγκαλιά σου με το σώμα του κάθετα στο δικό σου, σε ευθεία γραμμή. Το στομάχι του μωρού πρέπει να ακουμπάει στο δικό σου. Κράτησε με το ένα χέρι το στήθος από κάτω και με την παλάμη του άλλου χεριού το κεφαλάκι του μωρού από τον αυχένα.
- Πλησίασε το μωρό στο στήθος ΟΣΟΧΗ! Αν δεν πιάσει καλά τη θηλαία άλω υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστεί η θηλή σου και να πονάς. Σε αυτή την περίπτωση βάλε το μικρό δαχτυλάκι στο στόμα του μωρού ώστε να ανοίξει το στόμα και να το απομακρύνεις. Έπειτα προσπάθησε ξανά. Με υπομονή, μπορεί να χρειαστεί να το κάνεις πολλές φορές μέχρι να πιάσει καλά.
- Ο θηλασμός πρέπει να είναι ελεύθερος και απεριόριστος. Θήλασε το μωρό σου όποτε θέλει και για όσο θέλει.
- Για τις τρεις πρώτες μέρες που παράγεται το πρωτόγαλα, θήλασε το μωρό σου και από τους δύο μαστούς. Για τις επόμενες μέρες θήλασε από τον ένα μαστό μέχρι το μωρό να τον αφήσει από μόνο του. Βεβαιώσου πως πίνει όλο το γάλα από τον μαστό γιατί στο τέλος βρίσκεται το λίπος που είναι απαραίτητο για να πάρει βάρος το μωρό. Αν δείχνει ότι πεινάει ακόμα και αφού έχουν περάσει 30 λεπτά θηλάζοντας τάισε το μωρό και από την άλλη μεριά.
- Μετά την τρίτη μέρα από τον τοκετό έρχεται το γάλα σε μεγάλη ποσότητα. Για να αποφύγεις το “πέτρωμα” του στήθους τάισε το μωρό και από τους δύο μαστούς. Αν σε πονάει το στήθος και “πετρώνει” μπορείς να κάνεις στο ντους μασάζ στο στήθος με ζεστό νερό ώστε να φύγει το περισσευούμενο γάλα και να ανακουφιστείς.
- Το γάλα είναι αρκετό για το μωρό σου και δεν χρειάζεσαι συμπλήρωμα! Όσο πιο πολύ θηλάζεις τόσο πιο πολύ γάλα παράγεις.
- Μην δώσεις στο μωρό πιπίλα για τους πρώτους 3 μήνες μέχρι να εδραιωθεί ο θηλασμός. Διαφορετικά μπορεί να πάθει σύγχυση θηλών.
Όλα τα παραπάνω δεν είναι απαράβατοι κανόνες, απλώς βοηθούν τις περισσότερες γυναίκες. Εάν εφαρμόσετε κάποιους διαφορετικούς τρόπους και το μωρό τρώει ικανοποιητικά και αναπτύσσεται, δεν χρειάζεται να αλλάξετε κάτι και απλά αφήνετε τη φύση να έχει τον κύριο λόγο.
Σας φιλώ
Κάντε LIKE στη σελίδα Marvelous Moms στο Facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία νέα και τους διαγωνισμούς!