Πώς θα καταφέρει η εργαζόμενη μητέρα να περάσει χρόνο με το παιδί;
“Η babysitter έφτασε στο σπίτι. Θα αναλάβει εκείνη τον ρόλο μου και θα φροντίσει τα παιδιά. Τα αποχαιρέτησα και έφυγα βιαστικά για την δουλειά. Στο γραφείο, σε ένα από τα ελάχιστα διαλείμματα, κοίταξα την φωτογραφία των κοριτσιών μου. Τότε εμφανίστηκαν οι μόνιμες ανησυχίες μου: Είμαι καλή μητέρα; Αφιερώνω χρόνο στα παιδιά;” Ελάτε, παραδεχτείτε το… Σας θυμίζουν κάτι οι παραπάνω φράσεις; Την δική σας καθημερινότητα ίσως; Πολύ συχνά οι εργαζόμενες μητέρες, αγχώνονται για το πόσο ποιοτικό χρόνο περνούν με τα παιδιά τους. Ή νιώθουν ενοχές για την απουσία τους από το σπίτι. Εάν έχετε και εσείς παρόμοια συναισθήματα, συνεχίστε το διάβασμα. Θα μάθετε κάποια tips για να περνάτε ευχάριστο χρόνο με τα παιδιά, όταν δεν εργάζεστε.
Μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα Marvelous Moms στο Facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία νέα και τους διαγωνισμούς!
Αρχικά, το ότι εργάζεστε δεν σημαίνει πως είστε “κακή μητέρα”. Σταματήστε να το λέτε συνέχεια. Το να σας αρέσει η δουλειά σας, προφανώς δεν είναι κακό, ούτε χρειάζεται να νιώθετε άσχημα γι αυτό. Μη ξεχνάτε πως δεν εργαζόμαστε μόνο για βιοποριστικούς λόγους. Η εργασία προσφέρει χαρά και δημιουργικότητα. Είναι ωφέλιμο και για το παιδί, να βλέπει πως η μητέρα του εργάζεται.
Έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ που διεξήχθη σε είκοσι τέσσερις χώρες έδειξε πως οι κόρες των εργαζόμενων μητέρων έχουν υψηλότερες αμοιβές και καλύτερες καριέρες από αυτές που μεγάλωσαν από μητέρες που δεν εργάζονται. Οι γιοι των εργαζόμενων μητέρων, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, συμμετέχουν περισσότερο στην ανατροφή των παιδιών και στις εργασίες του σπιτιού, όταν μεγαλώσουν.
Επιπλέον, όταν εργάζεστε, δίνετε πολύτιμα μαθήματα στα παιδιά σας. Θυμηθείτε πως είναι μία εργάσιμη μέρα για εσάς. Τι προβλήματα αντιμετωπίζετε στο γραφείο, με τον διευθυντή, με τους συναδέρφους. Αυτά μεταφέρονται, έστω και ασυνείδητα στο σπίτι. Έτσι, διδάσκετε στα παιδιά πως να διαχειρίζονται καλύτερα τα προβλήματα και πώς να διαπραγματεύονται. Ρωτώντας την γνώμη τους, πάνω σε κάποιο προβληματισμό σας, τους βοηθάτε να χρησιμοποιήσουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Φυσικά, μαθαίνουν πολύ καλά και την ισότητα των δύο φύλων. Ένα μικρό κορίτσι μαθαίνει από την εργαζόμενη μητέρα του να διεκδικεί ίσες ευκαιρίες.
Ως εργαζόμενη μητέρα, τους διδάσκετε πώς να κατακτούν τους στόχους τους. Καθώς μεγαλώνουν, σας βλέπουν να διεκδικείτε καλύτερες συνθήκες στην εργασία. Έτσι, ξέρουν πόσο σημαντική είναι η προσπάθεια. Βάζουν στόχους για το μέλλον. Είστε ένα θετικό πρότυπο. Επιπλέον, τα παιδιά που μεγαλώνουν με εργαζόμενες μητέρες, γίνονται περισσότερο ευέλικτα και ανεξάρτητα. Θυμηθείτε την μέρα που δεν πήγατε το παιδί στο πάρτι ενός φίλου, γιατί καθυστερήσατε στην δουλειά ή την φορά που αργήσατε να πάτε να το πάρετε από το μπαλέτο. Απογοητεύονται λίγο τα παιδιά, αλλά μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν πιο χαλαρά τις αντιξοότητες. Επίσης, αναλαμβάνουν κάποιες δουλειές του σπιτιού, όταν η μητέρα λείπει από το σπίτι για δουλειά.
Και τώρα που απενεχοποιηθήκατε λίγο, ας δούμε πώς θα περάσετε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά. Χρόνο δηλαδή, όπου θα μοιράζεστε εμπειρίες μαζί τους και θα κάνετε δραστηριότητες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και στην εξέλιξη τους. Μετά την απενεχοποίηση, σημαντικό είναι να βάλετε όρια στην δουλειά. Να γνωρίζετε ακριβώς ποιες ώρες δουλεύετε και τι ώρα σχολάτε καθημερινά. Ανάλογα με την ηλικία των παιδιών, ανακοινώστε τους το πρόγραμμα εργασίας. Μία ωραία λύση είναι, να τοιχοκολλήσετε ένα χαρτόνι, όπου θα σημειώσετε το καθημερινό εργασιακό ωράριο. Αυτό πρέπει να είναι ορατό και στα παιδιά.
Έπειτα, προσπαθήστε να μη φέρνετε την δουλειά στο σπίτι. Είναι δύσκολο και πιθανότατα δεν θα το καταφέρνετε πάντα. Θα υπάρξουν φορές που θα ανταλλάξετε email με τον διευθυντή ή τον συνάδερφο για να ολοκληρώσετε ένα project. Ή θα κοιτάτε συνέχεια το κινητό μήπως χτυπήσει, μήπως σας χρειαστεί κάποιος. Αλλά προσπαθήστε το. Αφήστε όλες τις υποχρεώσεις της δουλειάς στο γραφείο και όχι στο σπίτι. Όταν περνάτε ποιοτικό χρόνο με το παιδί ή με τα παιδιά, φροντίστε να απενεργοποιείτε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές που έχετε.
Εάν έχετε βρέφος, κάθε φορά που επιστρέφετε από την δουλειά, αγκαλιάστε το και μιλήστε του. Πάρτε το μαζί, ακόμα και όταν αλλάζετε ρούχα και συνεχίστε να του μιλάτε. Έτσι, αυτό θα αντιληφθεί πως θέλετε να περνάτε πολύ χρόνο μαζί του. Για παιδιά, μεγαλύτερης ηλικίας, μπορείτε να δημιουργήσετε οικογενειακές συνήθειες. Για παράδειγμα, εάν επιστρέφετε αργά το μεσημέρι στο σπίτι, φροντίστε να τρώτε πάντα το βραδινό μαζί με τα παιδιά. Γύρω από το οικογενειακό τραπέζι, γίνονται οι καλύτερες συζητήσεις. Εάν τα παιδιά σας, πηγαίνουν στο σχολείο, συζητήστε μαζί τους. Μάθετε πώς πέρασαν στο σχολείο, με ποιους μίλησαν. Προσπαθήστε και να μαγειρέψετε μαζί τους. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι περίπλοκο. Φτιάξτε σπιτική πίτσα ή μικρά χάμπουργκερ. Το σημαντικό είναι να περάσετε χρόνο μαζί.
Για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, το παιχνίδι είναι μια αναπτυξιακή δραστηριότητα. Μέσω αυτού μαθαίνουν τον κόσμο. Παίξτε μαζί τους για να έρθουν πιο κοντά σας. Διοργανώστε μια βραδιά επιτραπέζιων παιχνιδιών. Κάντε την πιο εντυπωσιακή. Εκτυπώστε προσκλήσεις με την ώρα και την μέρα διεξαγωγής των παιχνιδιών και δώστε τις στα παιδιά. Συγκεντρώστε όλα τα παιχνίδια, όπως Monopoly, Clue, Pictionary κλπ, φτιάξτε διάφορα υγιεινά σνακ και ξεκινήστε το παιχνίδι. Φροντίστε ο νικητής του παιχνιδιού, να κερδίσει ένα δώρο. Μπορεί να είναι κάτι συμβολικό, όπως μια μικρή σοκολάτα ή κάτι μεγαλύτερο, όπως ένα νέο επιτραπέζιο παιχνίδι.
Ακόμα, σκεφτείτε να τηρείτε τέσσερις οικογενειακές ημέρες κάθε μήνα. Ορίστε, δηλαδή, μια συγκεκριμένη ημέρα κάθε εβδομάδα για να περνάτε χρόνο με την οικογένειά σας. Σημειώστε την σε ένα ημερολόγιο για να γίνει μια αγαπημένη συνήθεια. Στην οικογενειακή ημέρα, μπορείτε να γνωρίσετε κάθε μορφή τέχνης στα παιδιά. Απολαύστε μαζί μία παιδική θεατρική παράσταση ή μια ταινία στο κινηματογράφο. Σκεφτείτε πόσο χαρούμενα θα νιώθουν τα παιδιά, όταν βλέπουν μια νέα ταινία μαζί με την μαμά τους. Μπορείτε, ακόμα, να επισκεφτείτε κάποιο μουσείο. Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, είναι ένας πολύ καλός προορισμός. Μία οποιαδήποτε βόλτα μέσα στην πόλη, είναι ωφέλιμη.
Κάθε μητέρα θέλει να δώσει στο παιδί της, μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία. Και θα το καταφέρετε: είτε εργάζεστε, είτε όχι. Αρκεί να νιώθετε πρώτα εσείς καλά. Θυμηθείτε πως τα παιδιά θέλουν να έχουν ευτυχισμένους γονείς.
Από την Μαίρη Κάντα – δημοσιογράφο στο jobstoday.gr
Κάντε LIKE στη σελίδα Marvelous Moms στο Facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία νέα και τους διαγωνισμούς!
Διαβάστε ακόμα: