Και μόνο από τον τίτλο είμαι σίγουρη πως οι περισσότερες/οι “γουρλώσατε” τα μάτια!! Μη με περάσετε για καμιά τρελή μαμά που κυνηγάει τα παιδιά της για να τα βάλει να κοιμηθούν με το ζόρι! Όχι, δεν είμαι. Δηλαδή είμαι λίγο αλλά όχι, αυτό δεν θα το έκανα!
Γιατί όμως τα βάζω για ύπνο τόσο νωρίς, όταν άλλα παιδάκια παίζουν ακόμα στις παιδικές χαρές; Πώς καταφέρνω τα παιδάκια να πάνε στα κρεβατάκια τους; Θα σας λύσω όλες τις απορίες…
Λίγους μήνες αφότου γεννήθηκε το πρώτο μου παιδί, συνειδητοποίησα πως έχει δημιουργήσει από μόνο του ένα πρόγραμμα. Έβλεπα πότε ήθελε να φάει, πότε ήθελε να παίξει και κυρίως πότε ήθελε να κοιμηθεί. Και το ακολούθησα. Από όταν ήταν μωρό κοιμόταν περίπου στις 7.30 το απόγευμα ενώ καθώς μεγάλωνε παρατήρησα πως κοιμόταν λίγο αργότερα. Αυτό με τον καιρό έγινε μια ρουτίνα για το παιδί, που την ακολουθεί ακόμα και σήμερα που είναι πλέον 5,5 χρονών (με αρκετές αλλαγές βέβαια). Το ίδιο έχει γίνει και με τα άλλα μου παιδάκια. Ακόμα και το μωρό έχει βρει ήδη το πρόγραμμά του και είναι μόλις 3 μηνών.
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμούνται τα παιδιά μας νωρίς;
Το ιδανικό για ένα μωρό/παιδί, είναι να έχει κοιμηθεί μέχρι τις 9 το βράδυ, κι αυτό γιατί τότε ξεκινάει ο επαρκής ύπνος. Όπως λένε οι ειδικοί, τότε τα παιδιά παίρνουν την αυξητική ορμόνη, η οποία βρίσκεται στο απόγειό της στις 10, 12 και 2 το βράδυ, και παράγεται ενώ κοιμόμαστε στην πιο βαθιά φάση του ύπνου. Έτσι, εάν ένα παιδί πάει για ύπνο π.χ. στις 11, δεν θα έχει προλάβει να πέσει σε βαθύ ύπνο την ώρα που παράγεται η αυξητική ορμόνη.
Άλλοι λόγοι για τους οποίους βάζω τα παιδιά μου να κοιμούνται νωρίς
- Τα παιδιά που κοιμούνται νωρίς και αρκετά είναι πιο παραγωγικά, σκέφτονται καθαρά, μαθαίνουν ευκολότερα.
- Είναι πιο ξεκούραστα και μπορούν να σηκωθούν ευχάριστα το πρωί για το σχολείο τους. Ίσως έχετε δει ότι κάποιο παιδάκι που έχει κοιμηθεί αργά, το πρωί δεν είναι ευδιάθετο ή δεν έχει όρεξη για τίποτα.
- Δεν νιώθουν κουρασμένα ή νευρικά.
- Μένει ελεύθερος και ανέμελος χρόνος για μένα και το σύζυγό μου. Μπορώ να ξεκουραστώ, να χαλαρώσω, να συζητήσω, να απολαύσω μια ταινία στην τηλεόραση. Ακόμα και να βγω τη βόλτα μου χωρίς το άγχος των παιδιών. Μπορεί να μην το παραδεχόμαστε, ίσως γιατί φοβόμαστε μήπως μας κατηγορήσουν ότι δεν είμαστε καλές μαμάδες, ή καλοί μπαμπάδες, όμως τα παιδιά δημιουργούν μεγάλο άγχος στους γονείς. Είμαστε όλη την ώρα σε εγρήγορση και τα προσέχουμε μην τυχόν πάθουν κάτι, κι αυτό δημιουργεί μια ψυχική κούραση. Αλλά μάλλον αυτό θα το αναλύσω σε επόμενο post.
Σίγουρα θα υπάρξουν και εξαιρέσεις, περιπτώσεις που θα κοιμηθούν λίγο αργότερα αλλά κυρίως προτιμώ να τηρώ αυτό το πρόγραμμα.
Πώς τα καταφέρνω
Για να συμπληρωθεί η ρουτίνα του ύπνου ακολουθώ κάποια βήματα. Γύρω στις 7-7.30 το απόγευμα σταματάμε τις πολύ έντονες δραστηριότητες, τρέξιμο, χοροπηδητά, κλπ.. Αν έχουμε πάει στην παιδική χαρά, φροντίζω να γυρίσουμε στο σπίτι λίγο νωρίτερα, κι αυτό γιατί χρειάζεται λίγος χρόνος να φύγει η υπερένταση. Παίζουμε λοιπόν, χαλαρά παιχνίδια, όπως παζλ ή επιτραπέζια, ή ζωγραφίζουμε. Αποφεύγω να τους βάζω τηλεόραση πριν τον ύπνο(κάτι που ούτως ή αλλιώς είναι καλό να αποφεύγουμε πριν τα 2,5-3 χρόνια), γιατί δυσκολεύει τον ύπνο. Περίπου στις 8 πλένουμε δόντια και είμαστε έτοιμοι για το κρεβατάκι μας! Εκεί τους διαβάζουμε 1-2 παραμυθάκια ή τους λέμε μια ιστορία. Έτσι, τα παιδιά ξέρουν τι πρόκειται να συμβεί και νιώθουν ασφάλεια. Δεν είναι ανήσυχα, γιατί ξέρουν τι να περιμένουν. Θα ηρεμήσουν παίζοντας χαλαρά, θα ακούσουν το παραμυθάκι τους και θα κοιμηθούνε.
Πολλές φορές, μπορεί να σηκωθούν για να πιουν νερό ή για να μας πουν κάτι, όμως δεν πτοούμαι. Με υπομονή τα ξαναβάζω στα κρεβάτια τους. Συνήθως τους χαϊδεύω για 5 λεπτά και μετά πηγαίνω συχνά στο δωμάτιο για να είμαι σίγουρη ότι δεν κάνουν κανένα πάρτι την ώρα που λείπω! Έτσι, μέχρι τις 9 έχουν κοιμηθεί.
Θέλεις κι εσύ να το προσπαθήσεις;
Αν θέλεις κι εσύ να το προσπαθήσεις, μπορείς! Ακόμα κι αν το παιδάκι σου δεν έχει αυτή τη ρουτίνα του ύπνου ή αν κοιμάται πολύ αργά, μπορείς να το προσπαθήσεις. Θα χρειαστείς όμως υπομονή και επιμονή (όπως και για όλα τα θέματα που αφορούν στα παιδιά)! Ξεκίνα με το πρωινό ξύπνημα. Είναι λογικό ένα παιδάκι που θα ξυπνήσει στις 10 ή που θα κοιμηθεί πολλές ώρες το μεσημέρι να μην μπορεί να κοιμηθεί νωρίς το βράδυ. Ξύπνησέ το λοιπόν νωρίτερα το πρωί. Το βράδυ, καθιέρωσε μια ρουτίνα για τον ύπνο. Ένα μπάνιο, ένα παραμύθι, μια αγκαλιά, ό,τι νομίζεις εσύ καλύτερο. Πήγαινέ το στο κρεβάτι και μείνε για λίγο μαζί του, εξήγησέ του το νέο πρόγραμμα, όσο μικρό κι αν είναι. Καταλαβαίνουν τα πάντα! Όσες φορές κι αν σηκωθεί, μείνε πιστή στο στόχο σου. Στην αρχή μπορεί να αντιδράσει, να αναστατωθεί, να μη θέλει. Βρες τον τρόπο να το κάνεις να μείνει στο κρεβατάκι του, ίσως διαβάζοντας ένα βιβλίο. Αν ακολουθήσεις αυτό το πρόγραμμα για τουλάχιστον 10 μέρες, θα δεις ότι θα τα έχεις καταφέρει!
* Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και ίσως χρειάζεται διαφορετικό χειρισμό. Προσάρμοσε το πρόγραμμα ανάλογα με το παιδί.
* Κάθε γονιός αποφασίζει για το πρόγραμμα του παιδιού του, το διαφορετικό από αυτό που κάνουμε εμείς δεν σημαίνει πως είναι και λάθος.
Κάντε LIKE στη σελίδα Marvelous Moms στο Facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία νέα και τους διαγωνισμούς!