Εδώ και καιρό είμαστε υποχρεωμένοι να παρακολουθούμε τα μαθήματα μέσω της τηλεκπαίδευσης. Και βάζω πρώτο πληθυντικό γιατί εκτός από τα παιδιά μας, παρακολουθούμε και οι γονείς. Και πώς να μην αναγκαστούμε να το κάνουμε, αφού οι γονείς που έχουμε παιδιά στο νηπιαγωγείο ή στις πρώτες τάξεις του δημοτικού πρέπει να είμαστε εκεί, να υπενθυμίζουμε στα παιδιά μας πως πρέπει να συγκεντρωθούν.
Μην ξεχάσετε! Ακολουθήστε τη σελίδα Marvelous Moms στο Facebook και στο Instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία νέα και τους διαγωνισμούς!
Η τηλεκπαίδευση βλάπτει
Καθισμένοι 3 ώρες μπροστά σε μια οθόνη. Σε μια οθόνη, που όποιον ειδικό κι αν ρωτήσεις, θα σου πει πως βλάπτει! Βλάπτει τα μάτια των παιδιών και κυρίως τη νοητική και συναισθηματική ικανότητα για επαφή. Μια οθόνη που μπορεί να επηρεάσει την αντίληψη που διαμορφώνουν τα παιδιά σε σχέση με τον πραγματικό κόσμο και τη φυσιολογική κοινωνική συμπεριφορά. Βλάπτει ακόμα και την ίδια τη συγκέντρωση!
Ο γονιός σε ρόλο δασκάλου
Πόσα λεπτά μπορεί να μείνει ένα μικρό παιδί ακίνητο και συγκεντρωμένο μπροστά σε μια οθόνη; Όλοι ξέρουμε την απάντηση. Λίγα, πολύ λίγα! Έτσι, ο γονιός καλείται να αναλάβει το ρόλο του δασκάλου. Καλείτε να μείνει δίπλα στο παιδί του, να παρακολουθεί το μάθημα και να το επαναφέρει “στην τάξη”.
Το σύστημα κολλάει κι ο γονιός πασχίζει να καταλάβει τι είπε ο δάσκαλος, εάν έβαλε κάποια εργασία για το σπίτι την ώρα που το σύστημα είχε κολλήσει και να αναπληρώσει το κενό.
Για τα παιδιά του νηπιαγωγείου είναι ακόμα πιο δύσκολο, αφού ένα παιδί αυτής της ηλικίας δεν μπορεί να κάνει τις χειροτεχνίες μόνο του χωρίς επίβλεψη. Αλλά ούτε μπορεί να ανοίξει και να κλείσει το μικρόφωνο μόνο του όταν χρειαστεί να μιλήσει. Πόσο κουραστικό!
Αν στο σπίτι δε, υπάρχουν δύο παιδιά που παρακολουθούν τα μαθήματα μέσω της τηλεκπαίδευσης, ο γονιός καλείται να τρέχει από το ένα παιδί στο άλλο και η ταλαιπωρία για το γονιό συνεχίζεται εις διπλούν.. Ούτε λόγος για τους γονείς που έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά αυτών των ηλικιών!
Η τηλεκπαίδευση κούρασε
Στην αρχή ήταν όλοι κάπως “ενθουσιασμένοι”. Τα παιδιά ένιωθαν πως εξερευνούν ένα καινούργιο κόσμο, ειδικά όσα δεν είχαν προηγούμενη επαφή με υπολογιστές και τάμπλετ. Οι γονείς ένιωθαν μια ασφάλεια για τα παιδιά τους όσον αφορά στον κοροναϊό. Οι εκπαιδευτικοί ίσως κέρδιζαν κάποιο χρόνο μένοντας σπίτι.
Τώρα πια, το μόνο που όλοι σκέφτονται είναι το πόσο όλη η διαδικασία έχει κουράσει. Τα παιδιά έχουν χάσει την επαφή με τον δάσκαλο και τους συμμαθητές τους και πρέπει να παρακολουθούν μόνο μέσα από μια οθόνη. Οι γονείς εξαντλημένοι που υποχρεώνονται να γίνουν οι ίδιοι δάσκαλοι για τα παιδιά τους και απογοητευμένοι που οι ίδιοι και τα παιδιά τους βιώνουν μια τέτοια πραγματικότητα. Και φυσικά, οι εκπαιδευτικοί που καλούνται να δουλέψουν σε κάτι που βλέπουν πως τελικά δεν λειτουργεί!
Οι επιπτώσεις
Οι μαθητές περνούν αρκετή ώρα μπροστά στην οθόνη και αυτό από μόνο του μειώνει το χρόνο συγκέντρωσης σε κάτι συγκεκριμένο.
Το μάθημα με την έννοια της ησυχίας, της προσοχής και της πειθαρχίας δυστυχώς δεν υφίσταται.
Ωθούμε τα παιδιά μας στην απομόνωση, στην έλλειψη επικοινωνίας, στην αδράνεια.
Αναρωτιέμαι, υπάρχει “έξοδος διαφυγής”; Μήπως τελικά η τηλεκπαίδευση έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας; Μήπως κάθε φορά που προκύπτει κάτι θα είμαστε αναγκασμένοι και πάλι σε τηλεκπαίδευση; Όπως και να εξελιχθεί, το συμπέρασμα είναι ένα. Η τηλεκπαίδευση κούρασε παιδιά και γονείς.
Εσείς πώς νιώθετε για την τηλεκπαίδευση;
Μην ξεχάσετε! Ακολουθήστε τη σελίδα Marvelous Moms στο Facebook και στο Instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία νέα και τους διαγωνισμούς!
Διαβάστε ακόμα: