Μήπως το παιδί μου χρειάζεται λογοθεραπεία;
Μια ερώτηση που, σαφώς, λόγω της ιδιότητας μου ως λογοθεραπεύτρια, καλούμαι να απαντήσω πολύ συχνά και κάτω από διαφορετικές συνθήκες κάθε φορά.
Μέσα απ’ αυτό το κείμενο θα προσπαθήσω να σας συστήσω την επιστήμη της λογοθεραπείας καθώς επίσης και τους λόγους που μπορεί να χρειαστεί να επισκεφθείτε έναν λογοθεραπευτή.
Μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα Marvelous Moms στο Facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία νέα και τους διαγωνισμούς!
Αρχικά, η λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με την αξιολόγηση και την παρέμβαση διαταραχών που σχετίζονται με τον προφορικό και γραπτό λόγο, την ομιλία, την επικοινωνία, τη σίτιση και κατάποση, καθώς και τη φωνή.
Εμβαθύνοντας στις έννοιες που προανέφερα αξίζει να αναφέρουμε κάποιες πληροφορίες για καθέναν από τους παραπάνω όρους.
Ο λόγος, εμπεριέχει τις έννοιες της γλώσσας ή αλλιώς του κοινά αποδεκτού κώδικα μας, της ομιλίας, δηλαδή του μέσου που χρησιμοποιούμε για την παραγωγή του κώδικα και της σκέψης, της γέννησης ιδεών / ιδεασμών.
Όσον αφορά στη γλώσσα, μπορούμε να την κατανοήσουμε, αν τη σκεφτούμε ως το εργαλείο με το οποίο αποθηκεύουμε τις ιδέες μας, τις σκέψεις μας. Επίσης, η γλώσσα μας επιτρέπει να αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε, να αποκτούμε γνώση, να την ταξινομούμε και να την συσχετίζουμε, χτίζοντας έννοιες και κατάλληλο σημασιολογικό δίκτυο.
Όσον αφορά στην ομιλία, ή αλλιώς στο μέσο μεταφοράς του μηνύματός μας, αποτελείται από υποσυστήματα, που καθένα από αυτά συντελεί ώστε το μήνυμα που θα μεταφέρουμε ως πομπός στον συνομιλητή μας να είναι κατανοητό και αποκωδικοποιήσιμο.
Τα υποσυστήματα αυτά είναι:
- Η Άρθρωση, δηλαδή η διαδικασία σωστής παραγωγής όλων των φωνημάτων, σε όλες τις θέσεις και με όλους τους συνδυασμούς.
- Η Αντήχηση, η οποία αφορά στον τρόπο που η ροή του αέρα για την ομιλία μορφοποιείται καθώς περνάει από τη στοματική και τη ρινική κοιλότητα.
- Η Αναπνοή, όπου σαφώς αναφερόμαστε στην εισπνοή (στοματική ή ρινική εισπνοή) και εκπνοή αέρα (διαχείριση εκπνοής με ή χωρίς φώνηση).
- Η Προσωδία, όπου είναι το στοιχείο εκείνο που “χρωματίζει” το λεκτικό μας μήνυμα με τον κατάλληλο τόνο, τη μελωδικότητα και τον επιτονισμό, ώστε να μεταδοθεί με συναίσθημα και νόημα στον συνομιλητή και δέκτη του μηνύματος. Είναι εξαιρετικής σημασίας για την ουσιαστική επικοινωνία και σίγουρα δεν παρατηρείται μόνο στην εκφώνηση λέξεων και προτάσεων αλλά ακόμη και από την περίοδο του βαβίσματος των βρεφών.
- Η Φωνή, η οποία είναι το μαγικό αποτέλεσμα της παλμικής κίνησης των φωνητικών μας χορδών. Η φωνή δηλαδή, είναι αποτέλεσμα της αλληλοεπίδρασης του αναπνευστικού συστήματος, του λάρυγγα και του ηχητικού συστήματος. Ο αέρας που εκπνέεται από τους πνεύμονες, διέρχεται από τις φωνητικές χορδές, οι οποίες πάλλονται με αποτέλεσμα τη δημιουργία της φωνής.
Ολοκληρώνοντας με τα υποσυστήματα της ομιλίας, εύχομαι να έχετε μία αρχική εικόνα για τους όρους που αναφέρθηκαν αρχικά, μιλώντας για την επιστήμη της λογοθεραπείας. Εάν παρατηρείτε δυσκολίες (και όχι πρόβλημα, αφού θεωρώ κάπως απαγορευμένη αυτή τη λέξη) σε κάποιον από τους παραπάνω τομείς στο παιδί σας, μπορείτε ζητήσετε τη γνώμη ενός λογοθεραπευτή.
Συνεχίζοντας, οφείλουμε να αναφερθούμε στην επικοινωνία και στους τρόπους με τους οποίους μπορεί να μην θεωρείται “αποδεκτή”. Επικοινωνία, για μένα προσωπικά, είναι η βάση και το θεμέλιο όλων. Υπάρχει πριν καν έρθει στον κόσμο ένα βρέφος. Από τη ζωή του μέσα στο σώμα της μητέρας του, επικοινωνεί, κλοτσάει, αντιδράει. Πόσο μάλλον όταν γεννηθεί. Μέρα με τη μέρα, με τα διαφορετικά είδη κλάματος, με τη βλεμματική επαφή του, με το γέλιο του, με το παιχνίδι του, με το βάβισμα του, βάζει τις βάσεις για επικοινωνία.
Κάπου εδώ λοιπόν, αξίζει να αναφέρουμε πόσο σημαντικές είναι αυτές οι στιγμές και πόσο αξία οφείλουμε να δώσουμε στην παραμικρή φωνούλα, στο παραμικρό γέλιο και στο παραμικρό κλάμα του βρέφους, ώστε να πάρει το μήνυμα “Ωπ! Μ΄ακούνε”. Κάπως έτσι αργότερα μπορούμε να αξιολογήσουμε το κατά πόσο ένα παιδί είναι επικοινωνιακό, εκφράζεται και νιώθει την ανάγκη να μοιραστεί στιγμές. Αξιολογώντας τη βλεμματική επαφή του και την ποιότητα της, τόσο μαζί μας όσο και με τους οικείους του, το ΠΑΙΧΝΙΔΙ του και τα ενδιαφέροντα του, τη γενικότερη υγεία του και συμπεριφορά του. Έχοντας πάντα γνώμονα ότι ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ, μεγαλώνει σε διαφορετικό περιβάλλον, με διαφορετικά ερεθίσματα και έχοντας ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΨΥΧΟΥΛΑ, οφείλουμε να εξετάσουμε και να αξιολογήσουμε κάθε περίπτωση με σεβασμό. Γι΄ αυτό, αν σας ανησυχεί κάτι στη συμπεριφορά του παιδιού σας, στο παιχνίδι του, στην ανάπτυξή του, μη διστάσετε να ζητήσετε τη γνώμη ενός ειδικού.
Παρακάτω σας παραθέτω ενδεικτικά κάποιους πίνακες με τα “τυπικά” στάδια ανάπτυξης από 6 μηνών έως 5 ετών, σημειώνοντας και πάλι πως ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΞΙΖΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΟ.
Θα ήθελα να επαναλάβω πως είναι υψίστης σημασίας να δείτε τα παραπάνω στάδια ως ενδεικτικά τυπικής ανάπτυξης και αν κάτι σας ανησυχεί να ζητήσετε τη γνώμη ενός ειδικού! ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ, επομένως είναι άδικο να προσπαθούμε να το βάλουμε σε λίστες. Οι παραπάνω πληροφορίες δίνονται με σκοπό την ενημέρωση γύρω από τη γενικότερη ανάπτυξη .
Δείξτε εμπιστοσύνη στα παιδιά. Ακούστε τα παιδιά. Αφήστε τα παιδιά ελεύθερα. Δε θα ξαναγίνουν παιδιά. ΠΑΙΞΤΕ ΠΑΙΞΤΕ ΠΑΙΞΤΕ! ΓΕΛΑΣΤΕ ΓΕΛΑΣΤΕ ΓΕΛΑΣΤΕ! Μοναδικά τα οφέλη τόσο για τα παιδιά σας όσο και για εσάς τους γονείς.
Με αγάπη και σεβασμό προς τις παιδικές ψυχές ,
Μαρία Τσιντογιάννη – Λογοθεραπεύτρια
Υπεύθυνη Λογοθεραπευτηρίου – ΠΙΝΙΑΤΑ Λόγου Θεραπεία –
Παλαιοχώρι Χαλκιδικής
Κάντε LIKE στη σελίδα Marvelous Moms στο Facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία νέα και τους διαγωνισμούς!
Διαβάστε ακόμα:
One Comment
Pingback: