GUEST ΑΡΘΡΑ,  ΓΟΝΕΙΣ & ΠΑΙΔΙΑ,  ΜΩΡΟ,  ΠΑΙΔΙ 2+

Μωρό – παιδί και μετακόμιση

Μωρό – παιδί και μετακόμιση.

Με αφορμή την ερώτηση μίας φίλης αναγνώστριας, αποφάσισα να γράψω για την μετακόμιση όταν έχεις παιδιά.

Η μετακόμιση μπορεί να είναι μία δύσκολη φάση τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά. Ωστόσο, όσο μικρότερο είναι το παιδί τόσο πιο ανώδυνα μπορεί να γίνει. Ένα μωρό κι ένα παιδί μικρής ηλικίας δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα αρκεί να μην συμπέσουν άλλες μεγάλες αλλαγές στη ζωή του, όπως για παράδειγμα ο ερχομός ενός δεύτερου παιδιού ή η προσαρμογή στον παιδικό σταθμό.

Μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα Marvelous Moms στο Facebook για να ενημερώνεστε  για όλα τα τελευταία νέα και τους διαγωνισμούς!

Ένα μωρό / νήπιο δεν θα επηρεαστεί από την ίδια την μετακόμιση σε ένα νέο σπίτι, σε μια νέα περιοχή ή πόλη. Ωστόσο μπορεί να αναστατωθεί εάν διαταραχθεί η ρουτίνα του. Εάν λοιπόν πρόκειται να μετακομίσετε με το μωρό σας φροντίστε να μην αλλάξετε το πρόγραμμά του. Αυτό θα βοηθήσει σε μια ομαλή μετάβαση στο νέο περιβάλλον. Μιλήστε ακόμα και στο μικρότερο παιδί για την μετακόμιση και εξηγήστε του τι πρόκειται να συμβεί. Όταν μαζέψετε τα πράγματά του εξηγήστε του πως δεν τα πετάτε και πως πρέπει να τα βάλετε στο κουτί για να μη χαλάσουν στη μεταφορά. Αφήστε τα να κρατήσουν μαζί τους μερικά από τα αγαπημένα τους παιχνίδια.

Για ένα μεγαλύτερο παιδί θα χρειαστεί να προετοιμάσετε το έδαφος κατάλληλα πριν από την μετακόμιση για να μην εξελιχθεί σε μια τραυματική για τον ψυχισμό του εμπειρία. Μην ξεχνάτε πως η στάση σας και η διάθεσή σας είναι αυτή που μπορεί να επηρεάσει τα παιδιά σε μεγάλο βαθμό, γιαυτό το καλύτερο είναι να συζητήσετε για την μετακόμιση με τα παιδιά σας. Οι αντιδράσεις μπορεί να είναι θετικές, μπορεί να είναι και αρνητικές. Καλό είναι να είστε κι εσείς προετοιμασμένοι για κάθε περίπτωση.

Η ψυχολόγος – ειδική παιδαγωγός Ματίνα Αναγνωστοπούλου μας απαντά:

1. Πώς μπορούμε να προετοιμάσουμε ένα παιδί που πρόκειται να μετακομίσει; Πώς να το βοηθήσουμε να αντιμετωπίσει τη μετακόμιση;

Για τους ενήλικες η μετακόμιση αποτελεί μια σημαντική πηγή άγχους. Το παιδί σας μπορεί να νιώσει το άγχος σας και να αγχωθεί κι αυτό. Βέβαια, όταν είναι καλά προετοιμασμένο, μπορεί να ξεπεράσει τη δυσκολία αυτή.

Μόλις μάθετε πως θα μετακομίσετε μιλήστε του και παρουσιάστε την αλλαγή με τον πιο θετικό τρόπο. Εξηγήστε του ακριβώς τι πρόκειται να συμβεί πχ. θα έχει δικό του δωμάτιο, θα αλλάξει σχολείο κλπ. Δείξτε του το καινούριο σπίτι, από κοντά ή έστω σε φωτογραφίες. Αν είναι εφικτό, κάντε μια βόλτα στην καινούρια γειτονιά, με τα πόδια, με το ποδήλατο ή με το αυτοκίνητο. Εάν το παιδί διαμαρτύρεται, εξηγείστε του ότι αυτή η απόφαση είναι αναγκαία και δεν αλλάζει. Δείξτε του όμως κατανόηση και ακούστε το. Να είστε αισιόδοξοι και να επαινείτε τα πλεονεκτήματα του νέου σπιτιού, πχ.  είναι πιο κοντά στη δουλειά σας, άρα θα επιστρέφετε νωρίτερα.

Τις μέρες μετά τη μετακόμιση παρακολουθείστε τις αντιδράσεις του παιδιού. Καλέστε φίλους από την παλιά γειτονιά ή το σχολείο, ακόμη κι αν το σπίτι δεν είναι τελείως έτοιμο. Δείξτε του γενικά, πως η ζωή συνεχίζεται όπως και πριν. Να έχετε υπομονή και να του αφήσετε χρόνο να συνηθίσει το νέο του περιβάλλον.

2. Η ηλικία παίζει ρόλο στην μετακόμιση (μωρό – νήπιο – παιδί);

Η ανάγκη για αλλαγή κατοικίας μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή και φάση της ζωής μας και ανεξάρτητα της ηλικίας των παιδιών μας. Εάν εμείς είμαστε πεπεισμένοι σχετικά με αυτή την απόφαση, που αφορά τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής μας, τόσο πιο εύκολα θα τη βιώσει και το παιδί μας.

3. Υπάρχει κατάλληλη περίοδος για τη μετακόμιση;

Η μετακόμιση, όταν δεν εξηγείται σωστά μπορεί να προκαλέσει, στο παιδί την αίσθηση πως χάνει τα σημεία αναφοράς του. Ο κόσμος του είναι πιο περιορισμένος από αυτόν του ενήλικα. Το παιδί μπορεί να υποφέρει βλέποντάς τον να χάνεται ολοκληρωτικά και απότομα και να νιώσει αναστατωμένο. Γι’ αυτό, όταν είναι δυνατόν φυσικά, πρέπει να αποφεύγουμε την αλλαγή σχολείου κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και να περιμένουμε την επόμενη για να το γράψουμε σε καινούριο σχολείο.

 

 

 

Κάντε LIKE στη σελίδα Marvelous Moms στο Facebook για να ενημερώνεστε  για όλα τα τελευταία νέα και τους διαγωνισμούς! 

Διαβάστε ακόμα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *