Τι συμβαίνει όταν τα παιδιά δοκιμάζουν τα όριά σας; Τι πρέπει να κάνετε; Η απάντηση είναι: Ναι στην πειθαρχία, όχι στην τιμωρία.
Κάντε LIKE στη σελίδα Marvelous Moms στο Facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία νέα και τους διαγωνισμούς!
Πώς θα πείσετε το δίχρονο παιδί σας να μην ακουμπάει τις πρίζες ή να μην χτυπάει τα αδέρφια του ή τα άλλα παιδιά; Πώς θα το μάθετε να σέβεται; Σίγουρα η τιμωρία δεν είναι η λύση. Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι ο διάλογος. Μέσω του διαλόγου θα οδηγήσετε το παιδί σε έναν θετικό και δίκαιο τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς. Και ας μην ξεχνάμε πως η δική μας συμπεριφορά είναι υποδειγματική και μέσα από αυτή μπορούμε να δώσουμε το καλό παράδειγμα.
Ένα παιδί για να μπορεί να πειθαρχεί χρειάζεται εκπαίδευση από νωρίς. Για να μάθετε λοιπόν την πειθαρχία στο παιδί σας πρέπει να μάθετε να προσαρμόζετε την συμπεριφορά σας ανάλογα με την ηλικία.
Από 0-2 ετών:
Τα μωρά είναι από φυσικού τους περίεργα. Γιαυτό είναι καλό να τα προστατέψετε φυλώντας πράγματα όπως καλώδια, φάρμακα, απορρυπαντικά κλπ. σε μέρη απρόσιτα. Όταν το μωρό σας δεν ακούει και συνεχίζει μια ανάρμοστη συμπεριφορά πείτε του “Όχι” με ήρεμη και σταθερή φωνή. Μπορείτε να τραβήξετε την προσοχή του αλλού. Δώστε του ένα παιχνίδι ή καλέστε το να κοιτάξει αλλού.
Εάν έχει ξεσπάσματα, προσπαθήστε να το ηρεμήσετε. Πείτε του ήρεμα πως δεν είναι σωστή η συμπεριφορά του και καθίστε μαζί του για λίγο μέχρι να ηρεμήσει.
Από 3-5 ετών:
Καθώς το παιδί μεγαλώνει, μπορείτε να θέσετε κάποιους κανόνες που ισχύουν στο σπίτι. Γράψτε απλούς κανόνες όπως: δεν φωνάζουμε, δεν χτυπάμε, κλπ. και κολλήστε τους σε ένα εμφανές σημείο στο επίπεδο του παιδιού. Εμπλουτίστε τους με μερικές ζωγραφιές. Δεν έχει σημασία που το μικρό παιδί δεν μπορεί να τους διαβάσει. Όποτε χρειαστεί, πάρτε το από το χέρι και υπενθυμίστε του τους κανόνες.
Καλό είναι να εξηγείτε πάντα στο παιδί όταν του λέτε να μην κάνει κάτι, γιατί δεν πρέπει να το κάνει. Πείτε του ” Ο κανόνας του σπιτιού λέει πως δεν χτυπάμε, γιατί μπορεί να πληγώσουμε τον άλλο και να τον πονέσουμε”. Έτσι, το παιδί θα κατανοήσει καλύτερα αυτό που του λέτε και είναι πιθανότερο να σας ακούσει.Όταν θέσετε κανόνες, φροντίστε να τους τηρείτε.
Τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες έχουν ανάγκη την αγάπη και την αποδοχή σας. Βοηθήστε τα να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους και προσπαθήστε να δώσετε μια λύση. Μπορείτε να πείτε: ” Καταλαβαίνω πως είσαι θυμωμένος που πρέπει να φύγουμε για τον παιδικό σταθμό. Θέλεις να είμαστε σπίτι, έτσι δεν είναι; Όμως συνήθως περνάς καλά όταν πηγαίνεις. Θα μπορέσεις να παίξεις και με τις πλαστελίνες που τόσο σου αρέσει!”. ‘Έτσι, δείχνετε κατανόηση για το συναίσθημα του παιδιού και δείχνετε έναν δρόμο εξόδου από αυτή την κατάσταση.
Από 6-8 ετών:
Σε αυτές τις ηλικίες μπορείτε να εξηγήσετε στο παιδί ότι υπάρχουν συνέπειες για τις πράξεις του. Δώστε προειδοποίηση και δεύτερη ευκαιρία, ωστόσο θα πρέπει και οι ίδιοι να είστε συνεπείς σε όσα λέτε. Εάν τα παιδιά σας τσακώνονται στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και δεν σταματούν όταν τους το ζητήσετε μπορείτε να πείτε πως θα γυρίσετε πίσω στο σπίτι αν συνεχίσουν. Αρκεί να το κάνετε πράξη. Με αυτό τον τρόπο θα καταλάβουν πως εννοείται αυτό που λέτε και την επόμενη φορά θα το ξανασκεφτούν πριν κάνουν κάτι ανάλογο.
Η υπομονή αλλά και η επιμονή είναι το κλειδί για να πετύχετε την πειθαρχία. Τηρείστε το λόγο σας και διδάξτε τη συνέπεια. Και μην ξεχνάτε πως η εκμάθηση στηρίζεται κυρίως στην επανάληψη.
Μην ξεχνάτε πάντα να επιβραβεύετε την θετική συμπεριφορά!
Κάντε LIKE στη σελίδα Marvelous Moms στο Facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία νέα και τους διαγωνισμούς!
Διαβάστε ακόμα: