Από τις πρώτες μέρες που θα γεννηθεί ένα μωρό οι γονείς του αναρωτιούνται πώς να το ηρεμήσουν και να το καθησυχάσουν όταν κλαίει. Η πιπίλα ίσως είναι μια λύση. Τότε οι γονείς αναρωτιούνται: Να δώσω στο μωρό μου πιπίλα ή να μην του δώσω και να έρθω ενδεχομένως αντιμέτωπος με το δάχτυλο στο στόμα; Κι αν δώσω, μετά πώς να την κόψω;
Μην ξεχάσετε! Ακολουθήστε τη σελίδα Marvelous Moms στο Facebook και στο Instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία νέα και τους διαγωνισμούς!
Γιατί τα μωρά θέλουν πιπίλα;
Τα μωρά γεννιούνται με το αντανακλαστικό του θηλασμού. Μερικά μωρά θέλουν να θηλάζουν περισσότερο κι όταν οι γονείς τους τους δώσουν την πιπίλα, εκείνα την θέλουν όλο και πιο πολύ. Η πιπίλα τα ανακουφίζει, τα ευχαριστεί, τους προσφέρει ένα αίσθημα ασφάλειας.
Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή γιατί υπάρχει περίπτωση κατάχρησης. Για ένα μωρό που θηλάζει η πιπίλα καλό είναι να δίνεται μετά τους 2 μήνες ώστε να έχει εδραιωθεί ο θηλασμός και να αποφευχθεί η σύγχυση θηλών. Οι γονείς είναι καλό να αναζητούν την αιτία της ανησυχίας του μωρού τους προτού δώσουν την πιπίλα. Εάν χρησιμοποιεί πιπίλα και τη νύχτα, συνηθίζει σε αυτό και όταν του πέσει από το στόμα δυσκολεύεται να ξανακοιμηθεί παρά μόνο εάν του την ξανά δώσουν.
Πότε και πώς να κόψει την πιπίλα;
Η παρατεταμένη χρήση της πιπίλας και το πιπίλισμα του δαχτύλου μπορεί να δημιουργήσει βλάβη στα δόντια των παιδιών ή προβλήματα στην ομιλία. Γιαυτό εάν το μωρό σας μάθει την πιπίλα, θα πρέπει να φροντίσετε να την κόψει περίπου στην ηλικία των 2-3 ετών.
Κάθε παιδί είναι διαφορετικό κι έτσι δεν υπάρχει κάποια μαγική συνταγή.
Αρχικά, συζητήστε με το παιδί κι εξηγήστε του τους λόγους για τους οποίους πρέπει να σταματήσει. Εξηγήστε του πως τώρα έχει μεγαλώσει και δεν την χρειάζεται πια. Αν το παιδί χρησιμοποιεί την πιπίλα όταν κοιμάται το μεσημέρι, μπορείτε να προσπαθήσετε να διακόψετε τη συνήθεια σταδιακά, ξεκινώντας δηλαδή από τον μεσημεριανό ύπνο. Εξηγήστε του πως δεν την χρειάζεται και μπορεί να προσπαθήσει να κοιμηθεί χωρίς αυτή.
Εγώ χρησιμοποίησα την μέθοδο της πιπιλονεράιδας και στα τρία μου παιδιά και τα αποτελέσματα ήταν τα επιθυμητά.
Αρχικά, συζήτησα με τα παιδιά μέρες πριν και τους εξήγησα πως τώρα πια μεγάλωσαν και δεν την χρειάζονται. Τους είπα πως σε λίγο καιρό θα έρθει η πιπιλονεράιδα να πάρει την πιπίλα τους και να την δώσει σε μωράκια που την έχουν ανάγκη. Ακόμη τους είπα πως η πιπιλονεράιδα θα τους φέρει ένα μικρό δωράκι για να τους ευχαριστήσει που θα έδιναν την πιπίλα τους.
Αφού τα παιδιά είχαν εμπεδώσει αυτά που τους έλεγα, ξεκίνησα τη διαδικασία από τον μεσημεριανό ύπνο. Σε συνδυασμό με την πιπιλονεράιδα έκανα μια ψαλιδιά στην πιπίλα κι έτσι όταν την έβαλαν στο στόμα τους δεν μπορούσαν να την χρησιμοποιήσουν όπως συνήθως.
“Μαμά, χάλασε”, μου παραπονέθηκε η κόρη μου. Της εξήγησα πως καταλαβαίνω ότι στεναχωρήθηκε που χάλασε και την καθησύχασα λέγοντάς της πως δεν την χρειάζεται πια και πως μπορεί να προσπαθήσει να κοιμηθεί μόνη της τώρα. Η αλήθεια είναι πως δυσκολεύτηκε στην αρχή (για λίγη ώρα), αλλά σύντομα αποκοιμήθηκε. Το ίδιο έγινε και το βράδυ. Μετά από 1-2 μέρες μου είπε πως δεν ήθελε άλλο την πιπίλα της αφού είχε χαλάσει. Αυτή ήταν η καλύτερη στιγμή για να “εμφανιστεί” η πιπιλονεράιδα. Την πρώτη μέρα κοιμήθηκε σχετικά εύκολα, με λίγα χάδια παραπάνω. Την επόμενη μέρα βρήκε ένα μικρό δωράκι στο κρεββάτι της και κατάλαβε πως είχε έρθει η πιπιλονεράιδα και η πιπίλα ήταν πια παρελθόν. Ανά διαστήματα θυμόταν την πιπίλα της και με ρωτούσε πού είναι, χωρίς όμως εντάσεις και ξεσπάσματα. Μετά από λίγο καιρό το είχε αποδεχτεί και εγώ ήμουν χαρούμενη και περήφανη που το είχε αντιμετωπίσει τόσο καλά.
Μην ξεχάσετε! Ακολουθήστε τη σελίδα Marvelous Moms στο Facebook και στο Instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία νέα και τους διαγωνισμούς!
Διαβάστε ακόμα: