πότε μιλάνε τα παιδιά
ΓΟΝΕΙΣ & ΠΑΙΔΙΑ,  ΜΩΡΟ,  ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ,  ΠΑΙΔΙ 2+

Πότε μιλάνε τα παιδιά;

Πότε θα μιλήσει το παιδί μου; Γιατί δεν έχει πει ακόμα τις πρώτες του λέξεις; Αυτά τα δύο ερωτήματα απασχολούν τους νέους γονείς, κυρίως όταν το παιδί  δεν έχει αρχίσει να μιλάει μέχρι τα δύο του χρόνια.

Τα παιδιά αρχίζουν να χρησιμοποιούν τις πρώτες τους λέξεις γύρω στους 12 μήνες. Σε αυτή την ηλικία αρθρώνουν λέξεις όπως “μαμά” και “μπαμπά” τυχαία, αλλά καταλαβαίνουν ότι είπαν κάτι σημαντικό όταν σας βλέπουν να ενθουσιάζεστε. Πολύ σύντομα θα χρησιμοποιήσουν αυτές τις λέξεις για να τραβήξουν την προσοχή σας. Πιθανότατα, η ομιλία του παιδιού σε αυτή την ηλικία να αποτελείται από ασυνάρτητες λέξεις. Όσο πειραματίζεται με ήχους, σύντομα θα μιλήσει.

Αξίζει να θυμάστε ότι:

  • Κάθε παιδί έχει τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης. 
  • Τα παιδιά που μεγαλώνουν μέσα στην ασφάλεια και την αγάπη έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για καλύτερη ανάπτυξη του λόγου. 
  • Όσο περισσότερα ερεθίσματα δέχεται το παιδί και όσο περισσότερες ευκαιρίες του δίνονται για να χρησιμοποιήσει τη γλώσσα, τόσο πιο νωρίς συνειδητοποιεί ότι χρειάζεται να μιλήσει για να επικοινωνήσει και το κάνει. 

 Πώς να βοηθήσετε το παιδί να αναπτύξει το λόγο;

  • Ενισχύστε την ικανότητα αντίληψης του παιδιού μιλώντας του όσο το δυνατόν περισσότερο. Μπορείτε να περιγράφετε όσα συμβαίνουν γύρω του την ώρα που το ταΐζετε, το αλλάζετε, το κάνετε μπάνιο.
  • Προσπαθήστε να τους μιλάτε σαν να είναι μεγάλοι. Αν χρησιμοποιείτε λέξεις όπως “μαμ”, “νάνι”, “άτα”, “παπά”, κλπ., αντί για τις κανονικές, δε βοηθάτε το παιδί να μάθει το σωστό λόγο.
  •  Συνήθως οι πρώτες του λέξεις δεν είναι σωστές. Για παράδειγμα, όποτε θέλει να πιει γάλα θα λέει “λάλα”. Ωστόσο θα πρέπει να το αντιμετωπίσετε ως κανονική λέξη. Εσείς θα πρέπει να απαντάτε χρησιμοποιώντας τη σωστή λέξη ώστε στο τέλος να καταφέρει να τη λέει σωστά.
  • Τα εικονογραφημένα βιβλία βοηθούν στην ανάπτυξη της αντίληψης ότι όλα έχουν μια ονομασία. Διαβάστε στα παιδιά όσο πιο πολύ μπορείτε!
  • Δώστε την ευκαιρία στο παιδί να συμμετέχει, είτε του μιλάτε είτε του διαβάζετε. Κάντε του ερωτήσεις και περιμένετε να απαντήσει. 
  • Όσο περισσότερο ανταποκρίνεστε στην “υποτιθέμενη” ομιλία του παιδιού σας, τόσο περισσότερο θα ενισχύσετε τη θέλησή του για επικοινωνία. 

Αυτά μπορεί να σας φαίνονται ασήμαντα αλλά έτσι το παιδί σας καταλαβαίνει ότι το υπολογίζετε ως συνομιλητή. 

** Γράφω αυτό το άρθρο από την προσωπική μου εμπειρία και από γνώσεις μέσα από έρευνες και βιβλία που έχω διαβάσει για την ανάπτυξη των παιδιών. Όλα τα παραπάνω είναι δικές μου απόψεις που απλά θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας. Ίσως κάτι από αυτά φανεί χρήσιμο σε κάποια μαμά..

Κάντε LIKE στη σελίδα Marvelous Moms στο Facebook για να ενημερώνεστε  για όλα τα τελευταία νέα και τους διαγωνισμούς! 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *