Ετοιμάσατε τη βαλίτσα, πήγατε στο μαιευτήριο, γεννήσατε φυσιολογικά ή με καισαρική, με επισκληρίδιο ή χωρίς. Μόλις γίνατε μανούλα! Συγχαρητήρια! Όλα πήγαν καλά και φέρατε το μωράκι σας στον κόσμο. Τώρα ήρθε η ώρα να επιστρέψετε στο σπίτι και τα συναισθήματα είναι ανάμικτα. Η χαρά είναι μεγάλη όμως το άγχος έχει ήδη αρχίσει και σας χτυπάει την πόρτα. Μην ανησυχείτε. Θα τα καταφέρετε κι όλα θα πάνε καλά.
Το παιδί σας είναι το μεγαλύτερο δώρο που θα αποκτήσετε ποτέ! Επιτέλους, οι εννέα μήνες της εγκυμοσύνης πέρασαν και πήρατε στην αγκαλιά σας το αγγελούδι σας. Αυτό το συναίσθημα χαράς δεν το είχατε καν φανταστεί πρωτύτερα, όμως πρέπει να σας πω πως θα βιώσετε ακόμα περισσότερα συναισθήματα, άλλοτε έκπληξης κι ενθουσιασμού και άλλοτε σύγχυσης και εκνευρισμού. Μην ανησυχείτε, είναι όλα φυσιολογικά..
1. Οι πρώτες ώρες
Γεννήσατε στο νοσοκομείο και η πρώτη μέρα είναι μια καλή μέρα. Οι μαίες θα σας βοηθήσουν σε ό,τι χρειαστείτε με το μωράκι σας, θα σας λύσουν τις απορίες για το μπανάκι του μωρού, το θηλασμό και οτιδήποτε χρειαστείτε.
2. Ταΐζοντας το μωρό
Το μωράκι σας θέλει να τρώει πολύ συχνά και εάν θηλάζετε μπορεί να έχετε ήδη πονεμένες θηλές – πανικός νούμερο 1!
Είναι παροδικό. Τις πρώτες μέρες που το μωρό μαθαίνει να θηλάζει μπορεί να νιώσετε δυσφορία από τις πονεμένες θηλές όμως με λίγη υπομονή το πρόβλημα θα ξεπεραστεί τις επόμενες μέρες. Υπάρχουν και κάποιες ειδικές αλοιφές που μπορείτε να προμηθευτείτε.
Είναι και πολλές οι γυναίκες που αποφασίζουν να μην θηλάσουν για διάφορους λόγους. Συζητήστε το με τη μαία και το γυναικολόγο σας και ενημερωθείτε όσο το δυνατόν πληρέστερα πριν αποφασίσετε. Διαβάστε για τα οφέλη του μητρικού θηλασμού αλλά και οδηγίες για να έναν επιτυχή θηλασμό.
3. Ώρα για το σπίτι
Συνήθως στις 3-4 μέρες ο γιατρός σας και ο παιδίατρος θα σας πει ότι μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι. Η ανυπομονησία και η προσμονή είναι μεγάλη, τόση όμως και η αγωνία. Αναρωτιέστε, πώς θα είναι η ζωή στο σπίτι. Τι θα γίνει αν χρειαστείτε κάτι για το τάισμα ή για το μπάνιο του μωρού, κλπ, κλπ. “Εκεί δεν θα έχω τη βοήθεια της μαίας” σκέφτεστε – πανικός νούμερο 2!
Μην ανησυχείτε. Όλα θα γίνουν. Το ένστικτο του γονέα θα σας δημιουργηθεί έμφυτα και όλα σιγά σιγά θα πάρουν το δρόμο τους. Δεν θα αργήσετε να αποκτήσετε την αυτοπεποίθηση και την ηρεμία μιας έμπειρης μαμάς.
4. Το κλάμα του μωρού
Είσαστε πλέον στο σπίτι, χαρούμενη με το μωράκι σας. Κάποια στιγμή το μωρό αρχίζει να κλαίει. Το έχετε ταΐσει, το έχετε αλλάξει, κι όμως συνεχίζει να κλαίει – πανικός νούμερο 3!
Προσπαθήστε να είστε ήρεμες. Τα μωρά κλαίνε για να μας δείξουν ότι κάτι τα ενοχλεί. Μπορεί να θέλει να ρευτεί, να έχει πιαστεί ή απλώς να θέλει να το πάρετε αγκαλιά και να μυρίσει τη μυρωδιά σας, να ακούσει τους γνώριμους χτύπους της καρδιάς σας. Μέρα με τη μέρα θα το καταλάβετε περισσότερο και θα αρχίσετε να αναγνωρίζετε και να ερμηνεύετε το κλάμα του. Ο καλύτερος τρόπος να διαχειριστείτε το κλάμα του είναι να ανταποκριθείτε άμεσα κάθε φορά που κλαίει, ειδικά τους πρώτους μήνες. Μην ανησυχείτε πως θα το “κακομάθετε”. Απλώς θα έχετε ένα μωρό που θα κλαίει λιγότερο. Αν κάποια στιγμή νιώσετε απόγνωση ή ότι δεν μπορείτε να διαχειριστείτε την κατάσταση, ζητήστε από τον σύζυγό σας ή κάποιο άλλο πρόσωπο της οικογένειας να κρατήσει και να παρηγορήσει το μωρό. Αυτό θα ηρεμήσει εσάς και το μωρό και μετά θα είστε έτοιμες και πάλι να το χειριστείτε καλύτερα.
5. Ώρα για μπάνιο
Ήρθε η ώρα για το μπανάκι και το άγχος επιστρέφει. “Πώς θα κρατήσω το μωρό;” “Πώς μου δείξανε στο μαιευτήριο;” – πανικός νούμερο 4!
Θα τα θυμηθείτε όλα όταν ξεκινήσετε τη διαδικασία. Σιγά σιγά θα βρείτε τον τρόπο που σας βολεύει καλύτερα και σε λίγο καιρό θα είναι η πιο εύκολη διαδικασία.
Η γνώμη μου είναι πως δεν χρειάζεται να κάνετε μπάνιο το μωρό σας καθημερινά, εφόσον πλένετε την περιοχή της πάνας καλά κάθε φορά που το αλλάζετε. Κάθε δύο με τρεις μέρες αρκούν, αναλόγως και με την εποχή. Τις πρώτες εβδομάδες θα πρέπει να είστε προσεκτικές με τον ομφάλιο λώρο και να πλένετε το μωρό με τρεχούμενο νερό. Ακούστε τις συμβουλές του παιδιάτρου και της μαίας που σίγουρα θα σας βοηθήσουν.
6. Ο βραδινός ύπνος
Είτε θηλάζετε είτε όχι, κατά τη διάρκεια της νύχτας θα χρειαστεί να ξυπνήσετε πολλές φορές για να ταΐσετε το μωράκι σας. Μετά από μερικές μέρες, ή καλύτερα νύχτες, η κούραση από την αϋπνία θα γίνεται όλο και μεγαλύτερη. “Πότε θα αρχίσει να κοιμάται κατά τη διάρκεια της νύχτας” θα αναρωτηθείτε – πανικός νούμερο 5!
Είναι όντως κουραστικό αλλά όλα θα γίνουν. Υπάρχουν διάφοροι μύθοι και αλήθειες σχετικά με τον ύπνο του μωρού. Το σίγουρο όμως είναι πως κάποια στιγμή το μωρό σας θα είναι έτοιμο να κοιμηθεί όλη τη νύχτα χωρίς διακοπές. Αυτό μπορεί να γίνει γύρω στους 6-7 μήνες, μπορεί και νωρίτερα ή αργότερα. Εάν υπάρχουν στιγμές που νιώθετε εξαντλημένη (για τις μανούλες που θηλάζουν) εγώ προτείνω, γιατί όχι, να ταΐσετε το μωρό ξαπλωμένη δίπλα του έτσι ώστε να ξεκουράζεστε κι εσείς την ώρα που θηλάζετε.
7. Θέση ύπνου του μωρού
Ο τρόπος που βάζουμε το μωρό να κοιμηθεί θεωρείται μέτρο πρόληψης για τη μείωση του συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου. Οι παιδίατροι συνιστούν τα μωρά να κοιμούνται ανάσκελα ή στο πλάι και ποτέ μπρούμυτα. Συζητήστε το καλύτερα με το γιατρό σας αν είναι κάτι που σας απασχολεί.
8. Ρέψιμο
Κρατήστε το μωράκι σας τουλάχιστον δέκα – δεκαπέντε λεπτά για να του δώσετε τη δυνατότητα να ρευτεί μετά από κάθε τάισμα. Μετά μπορείτε να το αφήσετε στο κρεβατάκι του χωρίς να ανησυχείτε, ακόμα κι αν δεν έχει ρευτεί. Ωστόσο αν δείξει ότι κάτι το ενοχλεί σηκώστε το πάλι. Μπορεί να έχει ακόμα αέρα που πρέπει να βγει για να νιώσει άνετα.
Γενικά πιστεύω πως είναι καλύτερο να ακολουθείτε το ρυθμό του μωρού. Το μωρό θα μπει από μόνο του σε ένα πρόγραμμα. Η σκέψη να γίνουν όλα όπως πρέπει, με πρόγραμμα δημιουργούν τεράστιο άγχος στη μητέρα. Αφήστε τα πράγματα να κυλήσουν ομαλά κι όλα θα γίνουν πιο εύκολα.
2 Comments
Pingback:
Pingback: