GUEST ΑΡΘΡΑ,  ΓΟΝΕΙΣ & ΠΑΙΔΙΑ,  ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Πώς να μιλήσουμε στο παιδί για το διαζύγιο

Το διαζύγιο μπορεί να σηματοδοτεί το τέλος ενός γάμου, αλλά δε σημαίνει και το τέλος μιας οικογένειας. Τα παιδιά σας δεν παύουν να είναι παιδιά σας και σίγουρα το διαζύγιο θα τα επηρεάσει. Είναι δύσκολο να μιλήσετε στα παιδιά για το διαζύγιο. Όμως, θα πρέπει να το κάνετε και μάλιστα να το κάνετε οργανωμένα και συνετά. Το τι ακριβώς πρέπει να πείτε στο παιδί σας εξαρτάται, βέβαια, από την ηλικία του. Ακολουθούν κάποιες γενικές συμβουλές για το πώς να μιλήσετε στα παιδιά σας για το διαζύγιο.

  1. Να είστε παρόντες και οι δύο γονείς. Όσο δυσάρεστο και δύσκολο αν σας φαίνεται, θα πρέπει να παραμερίσετε τα αρνητικά σας συναισθήματα και να μιλήσετε και οι δύο μαζί στα παιδιά σας. Φροντίστε να υπάρχει ησυχία στο σπίτι και μην επιτρέψετε έξωθεν διακοπές. Σε περίπτωση που είστε μόνοι σας, αποφύγετε να ρίξετε το φταίξιμο στον άλλο γονιό, πείτε ότι η απόφαση πάρθηκε αμοιβαία και βεβαιώστε ότι θα σας βλέπουν και τους δύο, εάν φυσικά αυτό αληθεύει.
  2. Συζητήστε μαζί με όλα σας τα παιδιά. Είναι πολύ σημαντικό όταν θα ακούσουν τα νέα για πρώτη φορά να είναι όλα μαζί. Στην πορεία θα συζητήσετε και με το καθένα ξεχωριστά. Όμως αν, για παράδειγμα, μιλήσετε πρώτα στο μεγαλύτερο παιδί ίσως θεωρήσει ότι το διαζύγιο είναι κάτι που δεν πρέπει να συζητάει ανοικτά στην οικογένεια. Εάν το «μαρτυρήσει» στα μικρότερα αδέλφια του, ίσως αισθανθούν παραμελημένα και ανησυχήσουν περισσότερο.
  3. Να γνωρίζουν ότι λυπάστε. Βεβαιώστε τα ότι προσπαθήσατε πολύ για να τα βρείτε αλλά δεν τα καταφέρατε. Ωφελεί να ξέρουν ότι δεν ήταν εύκολη υπόθεση για σας και ότι το διαζύγιο είναι η καλύτερη λύση για όλους σας. Εάν συμβουλευτήκατε ειδικό, να το αναφέρετε. Μην τους μιλήσετε για θέματα τα οποία δεν αφορούν τα ίδια αλλά μονάχα τους δύο συζύγους, πχ. αν μόνο ο ένας θέλει το διαζύγιο.
  4. Διαβεβαιώστε τα παιδιά σας ότι δε φταίνε αυτά για το διαζύγιο. Σχεδόν όλα τα παιδιά κατηγορούν τον εαυτό τους για το διαζύγιο των γονιών τους. Πρέπει να τους υπενθυμίζετε ότι δεν έκαναν κάτι που προκάλεσε το χωρισμό και δεν ευθύνονται σε τίποτε γι’ αυτό.
  5. Διαβεβαιώστε τα για την αγάπη σας. Τα παιδιά συχνά σκέφτονται ότι, αφού ο μπαμπάς και η μαμά σταμάτησαν να αγαπούν ο ένας τον άλλο, θα σταματήσουν να αγαπούν κι εκείνα. Χρειάζεται να τους εξηγήσετε ότι οι γονείς είναι αδύνατο να σταματήσουν να αγαπούν τα παιδιά τους. Εάν για κάποιο λόγο ο ένας γονιός απουσιάζει και δεν έχει επαφή με τα παιδιά, εσείς διαβεβαιώστε τα πως κι εκείνος τα αγαπάει.
  6. Συζητήστε μαζί με τα παιδιά σας για τις αλλαγές που θα επέλθουν από εδώ και πέρα. Δώστε όσο γίνεται περισσότερα στοιχεία για το σπίτι που θα μένουν, τις μετακινήσεις, το γενικό πρόγραμμά τους. Ίσως ανησυχούν για τα παιχνίδια, το δωμάτιό τους, τα κατοικίδια, τους φίλους τους. Αποφύγετε να ρωτήσετε τα παιδιά σας με ποιον γονιό θέλουν να μείνουν ή πόσο χρόνο θέλουν να περνάνε με τον καθένα σας.
  7. Παροτρύνετέ τα να σας κάνουν ερωτήσεις για οτιδήποτε τα απασχολεί. Είναι πολύ σημαντικό να τα ενθαρρύνετε κατά τη διάρκεια της συζήτησης να σας κάνουν ερωτήσεις. Αρκετοί γονείς θεωρούν ότι γνωρίζουν τι νιώθουν και σκέφτονται τα παιδιά τους, αλλά στην πορεία αντιλαμβάνονται ότι έχουν πέσει έξω.
  8. Μην αρχίσετε να ρίχνετε το φταίξιμο ο ένας στον άλλο. Τα παιδιά χρειάζεται να νιώθουν ότι μπορούν να αγαπούν και να αγαπιούνται και από τους δύο γονείς. Κατηγορώντας τον άλλο γονιό τα παιδιά μπορεί να θεωρήσουν ότι κατηγορείτε κι εκείνα. Απλά παραδεχτείτε ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα τα οποία είναι πιο προσωπικά και δεν μπορείτε να τα μοιραστείτε μαζί τους.
  9. Ακούστε τα και παρατηρήστε τα με προσοχή. Μπορεί να στενοχωρηθούν, να ανησυχήσουν, να θυμώσουν, να μπερδευτούν, να εκπλαγούν, να απελπιστούν, να ανακουφιστούν. Κάποια παιδιά δε θα δείξουν τίποτε από αυτά. Κλείνονται στον εαυτό τους για να προστατευθούν ή αισθάνονται καταβεβλημένα και αδυνατούν να το αντιμετωπίσουν. Αν δείχνουν μπερδεμένα δώστε τους χρόνο. Δείξτε ότι είστε κοντά τους και διαθέσιμοι να συζητήσετε όποτε το θελήσουν.
  10. Μιλήστε με τα παιδιά σας ξανά και ξανά. Θα χρειαστεί να συζητήσετε πολλές φορές μαζί τους. Άλλες προγραμματισμένα και άλλες αυθόρμητα. Αυτό μπορεί να γίνεται για καιρό. Μια μόνο συζήτηση δε μπορεί να λύσει τα πάντα. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και έχει τις δικές του ανάγκες. Εσείς γνωρίζετε τα παιδιά σας καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο.

Προσπαθήστε να μη χαθείτε μέσα στο άγχος και την ένταση που προκαλεί το διαζύγιο. Μπορεί να είναι μια επίπονη διαδικασία για όλους, μπορεί όμως να βελτιώσει και να εμπλουτίσει τη ζωή σας.

Ματίνα Αναγνωστοπούλου – Ψυχολόγος – Ειδική Παιδαγωγός

www.anagnostopoyloy.gr

 

Κάντε LIKE στη σελίδα Marvelous Moms στο Facebook για να ενημερώνεστε  για όλα τα τελευταία νέα και τους διαγωνισμούς!

Διαβάστε ακόμα:

Shares44