GUEST ΑΡΘΡΑ,  ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ,  ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Ρωτήσαμε τον Γυναικολόγο – Μαιευτήρα Ιωάννη Ρέλλια για την εγκυμοσύνη

Θέλετε να μείνετε έγκυος ή είστε ήδη έγκυος; Η πιο σημαντική περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας είναι αυτή της εγκυμοσύνης και σίγουρα διάφορα ερωτήματα έρχονται στο μυαλό της. Γιαυτό λοιπόν, ρωτήσαμε τον Γυναικολόγο-Μαιευτήρα Ιωάννη Ρέλλια για την εγκυμοσύνη και σας έχουμε όλες τις απαντήσεις σε θέματα που σας απασχολούν.

Τι πρέπει να κάνω για να έχω μία υγιή εγκυμοσύνη;

Οι μέλλουσες μανούλες πρέπει να επισκεφτούν τον γυναικολόγο πριν τη σύλληψη.

Ο γιατρός σας θα σας ρωτήσει για συνήθειες που μπορεί να επηρεάσουν μια ενδεχόμενη κύηση. Για παράδειγμα θα σας ρωτήσει για τη δίαιτά σας, τον τρόπο ζωής σας, τη  χρήση αντισύλληψης, το ιστορικό προηγούμενων κυήσεων, φάρμακα που τυχόν λαμβάνετε, και ασθένειες που πιθανόν έχετε εσείς ή η οικογένειά σας.

Υπάρχουν μερικά πράματα που μπορείτε να κάνετε πριν ακόμα μείνετε έγκυες για να είμαστε σίγουροι ότι μια πιθανή κύηση θα είναι όσο υγιής γίνεται. Αυτά που μπορείτε να κάνετε πριν ακόμα συλλάβετε είναι:

  • Να συζητήσετε με τον γυναικολόγο σας τα φάρμακα και άλλα σκευάσματα που πιθανόν λαμβάνετε για πιθανή τροποποίηση λήψης αυτών ή διακοπή τους.
  • Να συζητήσετε με τον γυναικολόγο σας τα εμβόλια που έχετε κάνει και αν χρειάζεται να κάνετε κάποιο εμβόλιο πριν τη σύλληψη.
  • Να αρχίσετε να παίρνετε πολυβιταμινούχα σκευάσματα που περιέχουν φυλικό οξύ.
  • Να γνωρίζετε ποια φαγητά θα πρέπει να αποφεύγετε και ποια είναι καλύτερα για κατανάλωση.
  • Να σταματήσετε το κάπνισμα, και τη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών,
  • Να γνωρίζετε τους πιθανούς κινδύνους για εσάς και το μωρό σας εάν έχετε εσείς κάποιο νόσημα ή υπάρχει κάποιο κληρονομούμενο νόσημα στην οικογένειά σας ή στην οικογένεια του συντρόφου σας.
  • Να διατηρείτε υγιές σωματικό βάρος.
Μπορώ να παίρνω αγκαλιά το μεγαλύτερο παιδί μου στην εγκυμοσύνη, μπορώ να κάνω σεξ;

Οι περισσότερες έγκυες γυναίκες μπορούν να είναι δραστήριες όσο ήταν και πριν από την εγκυμοσύνη. Μπορούν να ταξιδεύουν, να εργάζονται, να γυμνάζονται, και να έχουν σεξουαλικές επαφές. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις πρέπει να περιορίζουν τις δραστηριότητες τους. Πάντα να ρωτάτε τον γυναικολόγο σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή απορία σας.

Όπως και για τις άλλες δραστηριότητες έτσι και σε αυτή την ερώτηση, λέμε στις έγκυες ότι μπορούν να κάνουνε ότι και πριν την εγκυμοσύνη. Αν δεν υπάρχει επιβαρυμένο ιστορικό στη παρούσα αλλά και σε προηγούμενη κύηση μπορούν να παίρνουν αγκαλιά το μεγαλύτερο παιδί τους και να έχουνε σεξουαλικές επαφές.

Επηρεάζει η ακτινοβολία του κινητού την ανάπτυξη του εμβρύου;

Οι μελέτες που έχουνε γίνει για την πιθανή επίδραση της ακτινοβολία του κινητού τηλεφώνου στην ανάπτυξη του εμβρύου είναι μεν χαμηλής αξιοπιστίας, αλλά δεν έχουν δείξει κάποια συσχέτιση μεταξύ των δύο. Τέτοιες μελέτες είναι δύσκολες έως αδύνατες-ανήθικες να σχεδιαστούν γιατί κανένας ερευνητής δεν επιθυμεί να εκθέσει ένα ανθρώπινο έμβρυο σε πιθανώς επιβλαβή ακτινοβολία. Οι περισσότερες μελέτες που έχουν γίνει αφορούν ζώα και έχουν συγκεχυμένα αποτελέσματα.

Οι μεγαλύτεροι οργανισμοί υγείας όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ή το Αμερικάνικο Κολλέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων δεν έχουν συγκεκριμένες οδηγίες για την χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την διάρκεια της κύησης που καταδεικνύει ότι μέχρι τώρα δεν έχουμε βρει κάποια αρνητική επίδραση από την χρήση κινητών κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σαν τελικό συμπέρασμα κρατάτε ότι μπορείτε να χρησιμοποιείται το κινητό σας κατά τη διάρκεια της κύησης όπως το χρησιμοποιούσατε και πριν. Δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν ότι προκαλεί κάτι κακό στο μωρό σας.

Αν θέλετε να κάνετε κάτι προληπτικά ας έχετε το κινητό σας στην τσάντα αντί να το κουβαλάτε πάνω σας – σε μια τσέπη που είναι δίπλα στην κοιλιά σας. Στο σπίτι ας το έχετε πάνω στο τραπέζι και να μιλάτε με handsfree για να μειώσετε την έκθεση στην ακτινοβολία. Όταν δε το χρησιμοποιείτε ας το έχετε μακριά.

Δίαιτα και εγκυμοσύνη

Εάν είστε έγκυος ή προσπαθείτε να μείνετε να αποφεύγετε

  • μη παστεριωμένο γάλα ή τροφές που περιέχουν μη παστεριωμένο γάλα.
  • τη κατανάλωση ωμών ή μη καλά μαγειρεμένων ψαριών και κρεατικών.
  • μισοψημένο ή ωμό αυγό.
  • τη κατανάλωση ψαριών με υψηλή περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα όπως ξιφία και σκουμπρί.
  • ωμά λαχανικά που δεν έχουν πλυθεί επιμελώς.

Τα φρούτα και λαχανικά θα πρέπει να έχουν πλυθεί επιμελώς πριν τη κατανάλωση γιατί πιθανόν να φέρουν επικίνδυνους για την εγκυμοσύνη μικροοργανισμούς.

Να περιορίσετε τη κατανάλωση καφέ σε ένα φλυτζάνι την ημέρα και να περιορίσετε τη κατανάλωση αναψυκτικών που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.

Πόσα κιλά θα πρέπει να πάρω στην εγκυμοσύνη;

Οι φυσιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν στην εγκυμοσύνη συνδέονται με αύξηση βάρους γύρω στα 12 κιλά. Από αυτά περίπου 3,4 κιλά είναι το έμβρυο, τα 3 κιλά η αύξηση του λίπους, 1,5 κιλά η αύξηση του όγκου αίματος, γύρω στο 1 κιλό η αύξηση των ενδιάμεσων υγρών, 900 γραμμάρια το αμνιακό υγρό, 700 γραμμάρια η αύξηση των μαστών, 900 γραμμάρια η υπερτροφία της μήτρας και γύρω στα 700 γραμμάρια ο πλακούντας.

Οι συστάσεις βέβαια για την αύξηση του βάρους σε μια έγκυο γυναίκα εξαρτώνται από τον προ της κύησης δείκτη μάζας σώματος [ΒΜΙ = Βάρος (kg) /Ύψος2 (m2)]. Βλέπε παρακάτω πίνακα.

BMI προ κύησης Συνολική Αύξηση Βάρους (κιλά)
<18,5  kg/m2 12,5 – 18
18,5 – 24,9 kg/m2 11,5 – 16
25,0 – 29,9 kg/m2 7 – 11,5
>30,0 5 – 9
Πότε θα αρχίσω να καταλαβαίνω το μωρό μου;

Οι κινήσεις του εμβρύου είναι ορατές υπερηχογραφικά από πολύ νωρίς στην εγκυμοσύνη 7η-8η εβδομάδα αυτής. Η μητέρα αρχίζει να νιώθει το μωρό της στο 2ο τρίμηνο, γύρω στις 16-20 εβδομάδες και οι πολυτόκες γυναίκες το καταλαβαίνουν συνήθως νωρίτερα από τις πρωτοτόκες. Οι ενεργητικές κινήσεις του εμβρύου που γίνονται αντιληπτές από την μητέρα αναφέρονται και ως εμβρυικά σκιρτήματα.

Είναι απαραίτητη η καμπύλη σακχάρου και οι υπόλοιπες εξετάσεις;

Διάφορες εργαστηριακές εξετάσεις είναι απαραίτητες κατά τη διάρκεια της κύησης.

Όλες οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να εξετάζονται για σακχαρώδη διαβήτη με μια καμπύλη σακχάρου στις 24 εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Και αυτό γιατί η κύηση, με την αλλαγή του ορμονικού προφίλ της γυναίκας, είναι μια δυνητικά διαβητογόνος κατάσταση. Μη ελεγχόμενος σακχαρώδης διαβήτης στην εγκυμοσύνη μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο. Επίσης οι γυναίκες με παράγοντες κινδύνου για σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να ελέγχονται από την πρώτη κιόλας επίσκεψη στον γυναικολόγο.

Άλλες εργαστηριακές εξετάσεις που πρέπει να γίνονται σαν ρουτίνα στις έγκυες περιλαμβάνουν:

  • Ομάδα αίματος – Rhesus (D) και έλεγχος αντισωμάτων – έμμεση Coombs. Οι Rhesus αρνητικές γυναίκες χωρίς αντισώματα πρέπει να λαμβάνουν μια προφυλακτική ένεση, την anti (D) – γ σφαιρίνη, στις 28 εβδομάδες της κύησης και μετά τον τοκετό ενός νεογνού D – θετικού. Επίσης συστήνεται χορήγηση της ίδιας ένεσης και σε περίπτωση αμνιοπαρακέντησης, λήψης χοριακής λάχνης, αποβολής ή έκτρωσης σε Rhesus αρνητικές γυναίκες.
  • Γενική αίματος και γενική/καλλιέργεια ούρων. Κατά τη διάρκεια της κύησης πρέπει να ελέγχονται τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης και οι άλλοι αιματολογικοί δείκτες, η παρουσία πρωτεΐνης ή μικροοργανισμών στα ούρα.
  • Έλεγχος για ανοσία στην ερυθρά. Είναι απαραίτητος εκτός αν αυτός έχει γίνει στο παρελθόν. Αν δεν υπάρχει ανοσία στην ερυθρά, ενημερώνεται η έγκυος να αποφεύγει άτομα με ερυθρά και να κάνει μετά τον τοκετό το εμβόλιο.
  • Τεστ Παπανικολάου. Η συχνότητα του τεστ Παπανικολάου δεν αλλάζει από την παρουσία εγκυμοσύνης.
  • Έλεγχος για HIV (ιός του AIDS) και HBV (ιός ηπατίτιδας B). Συστήνεται ο έλεγχος όλων των εγκύων για HIV και ηπατίτιδα Β.
  • Σύφιλη. Προτείνεται ο έλεγχος όλων των εγκύων γυναικών στη πρώτη επίσκεψη.
  • Έλεγχος θυρεοειδικής λειτουργίας. Τόσο ο υπερ- όσο και ο υποθυρεοειδισμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις στη μητέρα και το έμβρυο. Έτσι καλό είναι να γίνεται αυτός ο έλεγχος σε όλες τις έγκυες γυναίκες.
  • Τοξοπλάσμωση. Είναι αμφιλεγόμενο αν πρέπει να γίνεται αυτός ο έλεγχος σε όλες τις έγκυες γυναίκες. Αλλά σε κάποιες χώρες όπως η Γαλλία αλλά και στη δικιά μας, γίνεται στη καθ’ ημέρα πράξη. Η μετάδοση γίνεται μέσω βρώσης μη καλά πλυμένων φρούτων και λαχανικών μολυσμένων από το μικρόβιο, συνήθως από κόπρανα γάτας, ή κατανάλωση μη καλά μαγειρεμένου κρέατος από μολυσμένο ζώο.
  • Κυτταρομεγαλοϊός – CMV. Γενικά δε συστήνεται ο έλεγχος όλων των εγκύων. Κάποιοι ειδικοί προτείνουν τον έλεγχο των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γιατί γνωρίζοντας ότι δεν έχουν αντισώματα έναντι του CMV, γίνεται λεπτομερή ενημέρωση, οι γυναίκες βρίσκονται σε εγρήγορση διατηρώντας καλή υγιεινή και έτσι μειώνεται το ρίσκο για λοίμωξη.
  • Χλαμύδια. Συστήνεται ο έλεγχος όλων των εγκύων <25 ετών αλλά και αυτών ≥25 με παράγοντες κινδύνου για σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΛ) (πχ εναλλαγή πολλών σεξουαλικών συντρόφων, προηγούμενο ιστορικό ΣΜΛ, μη χρήση προφυλακτικού, εκδιδόμενες γυναίκες).

Ιωάννης Ρέλλιας MD, MSc, PHDc
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
Ξενίας 5, 11527 Αθήνα
T: +30 2107455655

www.facebook.com/grellias

https://giannisrelliasgynecologist.business.site

 

Κάντε LIKE στη σελίδα Marvelous Moms στο Facebook για να ενημερώνεστε  για όλα τα τελευταία νέα και τους διαγωνισμούς!

Διαβάστε ακόμα:

Shares40

2 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *