ΓΟΝΕΙΣ & ΠΑΙΔΙΑ,  ΜΩΡΟ,  ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Βάπτιση – Οι υποχρεώσεις του νονού και της νονάς

Αποφασίσατε πως θέλετε να γίνεται νονός/ νονά; Διαβάστε ποιες είναι οι υποχρεώσεις του νονού πριν και μετά τη βάπτιση και προετοιμαστείτε κατάλληλα.

Το πιο σημαντικό για να γίνει κάποιος νονός είναι να βρίσκεται κοντά στο παιδί. Μην περιοριστείτε λοιπόν στα βαπτιστικά ρούχα και παπούτσια. Ο ρόλος του νονού είναι σημαντικός και στη μετέπειτα ζωή του παιδιού. Η βάπτιση θεωρείται από την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία ένα από τα σημαντικότερα Μυστήρια. Η ευθύνη είναι μεγάλη και δεν ολοκληρώνεται μετά το Μυστήριο της Βάπτισης. Γιαυτό πρέπει να λαμβάνει κανείς συνειδητά την απόφαση να γίνει πνευματικός γονιός.

Υποχρεώσεις του νονού πριν από τη βάπτιση

Καλό θα είναι ο νονός να συναντά το παιδί αρκετά συχνά πριν από τη βάπτιση ώστε να νιώθει οικεία στην αγκαλιά του κατά τη διάρκεια του μυστηρίου.

Επίσης, ο νονός πρέπει να αγοράσει τα παρακάτω:

 1. Βαπτιστικά ρούχα και παπούτσια. Τα ρούχα πρέπει να είναι κατά βάση λευκά καθώς το λευκό συμβολίζει την αγνότητα της ψυχής και την καθαρότητα, το Άγιο Πνεύμα που έλαβε ο νεοφώτιστος.
 2. Βαπτιστικό σταυρό. Ο σταυρός θα αποτελέσει ενθύμιο και σύμβολο για μια ολόκληρη ζωή.
 3. Μαρτυρικά. Τα μαρτυρικά είναι τα σταυρουδάκια που μοιράζονται στους προσκεκλημένους και καρφιτσώνονται στο πέτο, τα οποία “μαρτυρούν” το Μυστήριο του Βαπτίσματος.
 4. Λαδόπανα.
 5. Πετσέτες. Δύο μικρές πετσέτες για να σκουπίσετε τα χέρια σας εσείς και ο ιερέας και μία μεγάλη πετσέτα για το παιδί.
 6. Σαπούνι.
 7. Ένα μικρό μπουκαλάκι για να το γεμίσει με αγνό ελαιόλαδο με το οποίο θα αλείψει το παιδί.
 8. Μία λαμπάδα και 3 μικρά κεράκια.
 9. Κουτί ή βαλίτσα για να μπουν όλα τα παραπάνω. Συνήθως όλα αυτά (εκτός από το σταυρό) μπορείτε να τα βρείτε σε ένα μαγαζί με βαπτιστικά είδη όπου προσφέρονται διάφορα πακέτα.
 10. Στολισμός εκκλησίας. Ο στολισμός δεν είναι κάτι υποχρεωτικό. Συνήθως το αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι γονείς.
 11. Πληρωμή της εκκλησίας / ιερέα.

Πριν κάνετε τις αγορές σας συνεννοηθείτε με τους γονείς, λάβετε υπόψη τις επιθυμίες τους και το γούστο τους. Φροντίστε ώστε όλα όσα θα αγοράσετε να ταιριάζουν με το θέμα της βάπτισης. Ιδανικά, μπορείτε να πραγματοποιήσετε τις αγορές σας μαζί με τη μητέρα.

Υποχρεώσεις του νονού μετά τη βάπτιση

Συνηθίζεται 3 ημέρες μετά τη βάπτιση ο νονός να επισκέπτεται το παιδί για το λεγόμενο “ξελάδωμα”. Συμμετέχει δηλαδή στο μπάνιο του μωρού αν και δεν είναι κάτι υποχρεωτικό.

Τρεις διαδοχικές Κυριακές μετά τη βάπτιση ο νονός συνοδεύει το παιδί στην εκκλησία για να το μεταλάβει. Τις 2 πρώτες Κυριακές έχει μαζί και τη λαμπάδα ενώ την τρίτη την αφήνει στην εκκλησία ( αφού πρώτα έχει ξεστολιστεί).

Ο νονός συνήθως προσφέρει κάποια δώρα στο παιδί τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, στην γιορτή και τα γενέθλιά του.

Η πιο σημαντική “υποχρέωση” όμως του πνευματικού γονιού είναι να είναι κοντά στο παιδί, να το βλέπει συχνά και να είναι μέρος της ζωής του.

 

 

 

Κάντε LIKE στη σελίδα Marvelous Moms στο Facebook για να ενημερώνεστε  για όλα τα τελευταία νέα και τους διαγωνισμούς!

 

Shares46

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *