Οι περισσότεροι γονείς σε δύσκολες στιγμές, είτε επειδή χρειάζονται λίγη ηρεμία είτε επειδή θέλουν να ευχαριστήσουν τα παιδιά τους, τα απασχολούν ανοίγοντας την τηλεόραση σε κάποιο παιδικό πρόγραμμα ή τους δίνουν το κινητό ή το tablet. Όλοι το έχουμε κάνει και είναι ok, αρκεί ο χρόνος που θα μείνει το παιδί μπροστά στην οθόνη να είναι ανάλογος της ηλικίας του.
Όπως συνιστούν οι ειδικοί, τα παιδιά έως 2 ετών (ακόμα καλύτερα έως 3 ετών) είναι καλό να μη βλέπουν καθόλου τηλεόραση. Κι αυτό γιατί τα πολύ μικρά παιδιά που περνούν υπερβολικά πολύ χρόνο μπροστά από μία οθόνη, εμφανίζουν πιο αργή ανάπτυξη των ικανοτήτων τους.
Μετά τα τρία λοιπόν, τα παιδιά μπορούν να βλέπουν τηλεόραση, όχι όμως ανεξέλεγκτα. Ιδανικά είναι καλό να επιλέγετε το παιδικό πρόγραμμα που θα παρακολουθήσουν ώστε να μην έχουν αρνητικές επιρροές. Οι ειδικοί προτείνουν τους παρακάτω χρόνους.
Χρόνοι χρήσης οθονών
0 έως 3 ετών – καθόλου
3 έως 6 ετών – μισή ώρα ημερησίως
6 έως 10 ετών – μία ώρα ημερησίως
10 έως 13 ετών – μιάμιση ώρα ημερησίως
Όλοι οι γονείς θα θέλαμε να μπορούμε να αφήνουμε τα παιδιά μας μπροστά στην τηλεόραση για λίγες στιγμές (ή λίγες ώρες) ηρεμίας, όμως πριν το κάνετε διαβάστε παρακάτω τους 7 λόγους για τους οποίους πρέπει κρατήσετε τα παιδιά σας μακριά από τις οθόνες.
Γιατί να προσέξετε:
- Τα παιδιά που παρακολουθούν αρκετές ώρες τηλεόραση χάνουν πολύτιμο χρόνο δημιουργικού παιχνιδιού. Χρόνο που κάθε παιδί δικαιούται να έχει, χρόνο από κρίσιμες δεξιότητες που βοηθούν το παιδί να αναπτυχθεί. Πολλές φορές τα ίδια τα παιδιά επιζητούν να δουν τηλεόραση από το να πάνε έξω μια βόλτα. Ξέρουν ότι εκεί θα βρουν δράση, διασκέδαση. Ο χρόνος όμως του παιχνιδιού, της φυσικής δραστηριότητας, της κινητικής, κλπ. είναι πολύ πιο σημαντικός και προσφέρει τεράστια οφέλη στα παιδιά. Μέσα από το παιχνίδι άλλωστε μαθαίνουν και αναπτύσσονται!
- Οι οθόνες μειώνουν τη νοητική και συναισθηματική ικανότητα για επαφή. Μειώνουν την επικοινωνία του παιδιού με τους γονείς του αλλά και με το φιλικό περιβάλλον. Ο χρόνος που αφιερώνεται σε μία οθόνη, είτε είναι τηλεόραση, κινητό ή υπολογιστής είναι μια παθητική συμπεριφορά. Τα παιδιά μέσα από τις οθόνες μαθαίνουν μόνο να δέχονται το λόγο κι έτσι υστερούν στην επικοινωνία τους.
- Ο χρόνος στις οθόνες μειώνει το χρόνο που πρέπει να αφιερώνεται στα βιβλία. Συνεπώς δεν βοηθά το παιδί να αναπτύξει το λεξιλόγιό του, όπως θα γινόταν μέσα από ένα βιβλίο.
- Είναι πιο πιθανό να εμφανίσει μια πάθηση στην όρασή του, όπως μυωπία. Η χρήση του υπολογιστή για παράδειγμα μειώνει το χρόνο που τα παιδιά χρησιμοποιούν την ικανότητα τους να βλέπουν μακριά, αναγκάζοντάς τα να εστιάζουν σε μια οθόνη. Το μάτι συνηθίζει πια να βλέπει κοντά και όχι μακριά.
- Τα παιδιά μπορεί να ταραχτούν με κάτι που θα δουν στην τηλεόραση, να βλέπουν το βράδυ εφιάλτες ή να δημιουργήσουν μία φοβία ή μία ευαισθησία. Μπορεί ακόμη και να γίνουν ευερέθιστα. Γιαυτό καλό θα είναι οι γονείς να βρίσκονται δίπλα στο παιδί την ώρα που παρακολουθεί ένα πρόγραμμα και να παρατηρεί τις αντιδράσεις του έτσι ώστε να δράσει ανάλογα.
- Οι οθόνες επηρεάζουν την αντίληψη που διαμορφώνουν τα παιδιά σε σχέση με το πραγματικό κόσμο και τη φυσιολογική κοινωνική συμπεριφορά. Επιπλέον, επηρεάζουν την ανάπτυξη της φαντασία τους. Παρατηρείται πως οι ζωγραφιές παιδιών που παρακολουθούν πολλές ώρες τηλεόραση υστερούν σε σχέση με αυτές παιδιών που δε βλέπουν ή βλέπουν τις προτεινόμενες ώρες. Χαρακτηριστικά, οι ζωγραφιές των πρώτων που τους ζητήθηκαν να σχεδιάσουν ανθρώπους αποτελούνται από απλοϊκά σχέδια, γραμμές και κύκλους χωρίς μαλλιά, αυτιά, δάχτυλα ή ρούχα, σε αντίθεση με των παιδιών που παρακολουθούν λιγότερο από μία ώρα την ημέρα.
- Παρατηρείται δυσκολία στη συγκέντρωση. Ο εγκέφαλος συνηθίζει στις πολύ γρήγορες εναλλαγές εικόνων και ήχων. Αυτό είναι κάτι που ενδεχομένως δυσκολέψει το παιδί στην παρακολούθηση των μαθημάτων του στο σχολείο.
- Με την καθοδήγηση της παιδιάτρου Λαμπρινής Μπαγλατζή.
Κάντε LIKE στη σελίδα Marvelous Moms στο Facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία νέα και τους διαγωνισμούς!