ΓΟΝΕΙΣ & ΠΑΙΔΙΑ

Ο αστυνομικός είναι φίλος, όχι μπαμπούλας

Με αφορμή ένα πρόσφατο περιστατικό στο οποίο ήμουν παρούσα αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο. Ο αστυνομικός είναι φίλος, όχι μπαμπούλας.

Μια μέρα, ενώ ήμασταν με τους γιους μου στα αποδυτήρια του κολυμβητηρίου, ένα από τα παιδάκια έκανε πολύ φασαρία, κραυγές κλπ. Η μαμά του λοιπόν, προσπαθούσε με διάφορους τρόπους να τον κάνει να ηρεμήσει. Μετά από λίγα λεπτά και ενώ το παιδί συνέχιζε την ίδια συμπεριφορά, την ακούω να του λέει πως θα έρθει ο αστυνομικός να τον πάρει εάν δεν σταματήσει.

Εκείνη τη στιγμή λοιπόν, είναι που βλέπω τα παιδιά μου να κοιτάνε τρομαγμένα. Τους πιάνω από τα χεράκια και τους εξηγώ πως αυτό δεν είναι αλήθεια. Πως ο αστυνομικός είναι φίλος μας και δεν πρέπει να τον φοβόμαστε. Πως κανένας αστυνομικός δεν θα πιάσει κανένα παιδάκι να το βάλει στη φυλακή επειδή δεν είναι φρόνιμο! Πως αυτή η κυρία απλά το είπε για να κάνει το παιδί της να σταματήσει την άσχημη συμπεριφορά αλλά έκανε λάθος και χρησιμοποίησε λάθος λόγια.

Προσπαθούσα όπως μπορούσα να διορθώσω αυτό που είχε συμβεί. Να βγάλω από το μυαλό των παιδιών μου τη σκέψη ότι ένας αστυνομικός είναι μπαμπούλας και θα πάρει κάποιο παιδί στη φυλακή επειδή έκανε κάτι που δεν ήταν σωστό, επειδή φώναξε ή τσίριξε και ενόχλησε τον διπλανό του.

Ο αστυνομικός είναι φίλος μας και όχι μπαμπούλας.

Καταλαβαίνω πως οι γονείς στην προσπάθειά τους να πειθαρχήσουν τα παιδιά τους μπορεί να χρησιμοποιήσουν τέτοιες φράσεις. Όμως αυτό καλλιεργεί το φόβο και το αίσθημα ανασφάλειας των παιδιών απέναντι στον αστυνομικό.

Παράκληση προς όλες τις μανούλες. Ας μην τρομάζουμε τα παιδιά μας με τέτοια λόγια. Το μήνυμα που περνάει στο μυαλό τους είναι ότι ο αστυνομικός είναι κάποιος τρομακτικός, κάποιος που δεν πρέπει ποτέ να απευθυνθούν. Δημιουργεί μια λάθος εντύπωση για την πραγματικότητα. Τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στον αστυνομικό όταν κάτι τα φοβίζει και όχι να είναι αυτός που φοβούνται.

Αν κι εσείς το έχετε κάνει βρείτε έναν τρόπο να το διορθώσετε. Βοηθήστε το παιδί να ξεπεράσει το φόβο του και πάνω από όλα εξηγήστε του πως ο αστυνομικός είναι φίλος μας  και όχι μπαμπούλας.

 

 

 

Κάντε LIKE στη σελίδα Marvelous Moms στο Facebook για να ενημερώνεστε  για όλα τα τελευταία νέα και τους διαγωνισμούς! 

Διαβάστε ακόμα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *