παιχνίδι με γράμματα
GUEST ΑΡΘΡΑ,  ΓΟΝΕΙΣ & ΠΑΙΔΙΑ,  ΠΑΙΔΙ 2+

Παιχνίδι για την ανάπτυξη της Φωνολογικής Επίγνωσης

Φωνολογική Επίγνωση ή αλλιώς Φωνολογική Ενημερότητα είναι η ικανότητα μας να αναγνωρίσουμε τα κομμάτια μιας λέξης, όπως τις συλλαβές, τα φωνήματα, τις ρίμες.

Από την στιγμή της γέννησης ενός παιδιού ξεκινάει η διαδικασία της αντίληψης και επεξεργασίας των ήχων. Το παιδί στην βρεφική ηλικία ξεκινάει να βγάζει ήχους χωρίς νόημα μετά όμως από την ανατροφοδότηση από το περιβάλλον οι ήχοι αποκτούν νόημα (π.χ. μα-μα, μπα-μπα). Στην συνέχεια το λεξιλόγιο εμπλουτίζεται και δυσκολεύει. Οι λέξεις γίνονται φράσεις και οι φράσεις προτάσεις.

Έτσι η φωνολογική επίγνωση, αναφέρεται στην ικανότητα του παιδιού να κατανοεί ότι ο προφορικός λόγος αποτελείται από φωνολογικές μονάδες και στην ικανότητα του να τις διακρίνει μέσα στις λέξεις, κάτι το οποίο θα του επιτρέπει σε μετέπειτα στάδια να κατακτήσει την ανάγνωση και την γραφή.

(Πηγή)

Οι δραστηριότητες που μπορούμε να κάνουμε με τα παιδιά μας ώστε να ενισχύσουμε την ανάπτυξη της Φωνολογικής Επίγνωσης είναι πάρα πολλές, είτε απλές, είτε πολύπλοκες.

Εγώ σήμερα θα σας δείξω το παιχνίδι που δημιούργησα να παίζουμε με τον γιο μου Νικόλα 4.5 ετών, ώστε να ενισχύσουμε την Φωνολογική Επίγνωση αλλά να ικανοποιήσουμε και την έντονη περιέργεια που του γεννήθηκε τον τελευταίο καιρό γύρω από τα γράμματα και τις λέξεις.

παιχνίδι με γράμματα

Αρχικά  εκτυπώνουμε, πλαστικοποιήσουμε (αν υπάρχει δυνατότητα) και κόβουμε τις κάρτες με τις εικόνες και τα γράμματα (κεφαλαία και μικρά).

Στην συνέχεια δίνουμε στο παιδί λίγες από τις κάρτες με τις εικόνες (3-4 το πολύ κάθε φορά) ζητάμε να μας πει τι βλέπει σε κάθε εικόνα και έπειτα προσπαθεί να εντοπίσει το γράμμα από το οποίο αρχίζει η λέξη της κάρτας. Εδώ να σημειώσω πως καλό θα ήταν να λέμε κυρίως το φώνημα του γράμματος, δηλαδή ααα και όχι άλφα, βββ και όχι βήτα, αυτό θα βοηθήσει αργότερα το παιδί να συλλαβίσει πιο εύκολα.

παιχνίδι με γράμματα

Εμείς όπως βλέπετε δεν χρησιμοποιήσαμε τις κάρτες με τα γράμματα αλλά τα μαγνητικά γραμματάκια που είχαμε από άλλες δραστηριότητες που έχουμε κάνει στο παρελθόν και κρατήσαμε τις κάρτες με τα γράμματα χωρίς να τις κόψουμε, περισσότερο σαν βοήθημα. Δηλαδή ο Νικόλας αφού έβρισκε το φώνημα της λέξης, εντόπιζε στην καρτέλα το σωστό γράμμα και μετά το έψαχνε στα μαγνητικά.

Φυσικά αν εσείς δεν έχετε τα μαγνητικά γραμματάκια, εκτυπώνετε, αν θέλετε από 2 φορές τις σελίδες με τα γράμματα, κόβετε και χρησιμοποιείτε αυτά που σας δίνω στο αρχείο.

Αν θα χρησιμοποιήσετε τα κεφαλαία ή τα μικρά ή και τα δύο, αυτό εξαρτάται από τις δυνατότητες του κάθε παιδιού.

Για να εμπλουτίσετε το παιχνίδι μπορείτε μόλις ταιριάζει ένα γράμμα να ζητάτε από το παιδί να σκεφτεί και άλλες λέξεις που ξεκινούν από το συγκεκριμένο γράμμα, μπορεί επίσης να γράφει στο κενό τετράγωνο το σωστό γράμμα και τέλος να κάνει ταύτιση των γραμμάτων όπως φαίνεται στην φωτογραφία.

παιχνίδι με γράμματα

Εκτυπώστε το αρχείο εδώ

Ελπίζω να σας άρεσε, να το βρήκατε ενδιαφέρον και να πραγματοποιήσετε και εσείς αυτή την δραστηριότητα με τα παιδάκια σας.

Ευχαριστώ πάρα πολύ την Έφη από το Marvelous moms για την υπέροχη φιλοξενία στο blog της για δεύτερη φορά.

Ευδοξία – Παιχνίδι και Δημιουργία  – paixnidikaidimiourgia.blogspot.com

Διαβάστε ακόμα: Παίζω και μαθαίνω με αυτοκόλλητα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *