παιχνίδια από παλιά
ΓΟΝΕΙΣ & ΠΑΙΔΙΑ,  ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ,  ΠΑΙΔΙ 2+

Παιχνίδια που παίζαμε παλιά. Ποιος τα θυμάται;

Καμιά φορά θυμάμαι πώς ήταν τα δικά μας παιδικά χρόνια. Τα ανέμελα χρόνια μιας άλλης εποχής! Η απάντηση; Γεμάτα παιχνίδι!! Στην αλάνα, στην πλατεία, στη γειτονιά. Τότε, δεν μας ενδιέφερε να δούμε τηλεόραση. Μας ενδιέφερε μόνο να βγούμε έξω, να παίξουμε.. Και οι γονείς μας δεν ανησυχούσαν τόσο για εμάς.. Εσείς τα θυμάστε; 

Ελάτε να ξαναθυμηθούμε μαζί και με την πρώτη ευκαιρία να τα μάθουμε στα παιδιά μας. Ας τους δείξουμε λίγη από την πολιτιστική κληρονομιά των παραδοσιακών παιχνιδιών. 

Πώς ξεκινούσαμε; Τα «βγάζαμε» για να δούμε ποιος θα παίξει πρώτος.

  • Α μπε μπα μπλομ, του κιθε μπλομ, α μπε μπα μπλομ του κιθε μπλομ μπλιμ μπλομ. Πού θα πας εκεί; Στη Βόρεια Αμερική, να βρεις και τον Ερμή να παίζει μουσική.
  • Άκατα μάκατα σούκουτου μπε, άμπε φάμπε ντομινέ, άκατα μάκατα σούκουτου μπε, άμπε φάμπε βγε.
  • Είσαι Κινεζάκι; Ναι! Τρως πολύ ρυζάκι; Ναι! Πόλη-σες κου-τα-λί-τσες;
  • Ω μαριάμ μαριάμ, σι ντό ρε μι μακαρό μακαρό λέο λέο πτι πτι πτι λέο λέο πτι πτι πτι, ουάν του θρι. 
  • Ανέβηκα σ’ ένα χωριό και είδα ένα γουρούνι το κοίταξα καλά καλά και μου ‘φαγε τη μούρη. Γω γω γω, συ συ συ. Το γουρούνι είσαι ‘συ! 
  • Ένα δύο τρία, πήγα στην Κυρία, μου ‘δωσε ένα μήλο, μήλο δαγκωμένο, τι ‘δωσα στην κόρη, έκανε αγόρι, το ‘βγαλε Θανάση, σκούπα και φαράσι!   

Και ξεκινούσε το παιχνίδι! Είχαμε πολλές επιλογές, διαλέγαμε από τα παρακάτω:

Κυνηγητό

Οι κανόνες απλοί: Ένας κυνηγά και οι υπόλοιποι τρέχουν. 

Κρυφτό

Το παιχνίδι αυτό δε χρειάζεται επεξήγηση. Μετρήστε, κρυφτείτε και φτου ξ ελευθερία! 

Αγαλματάκια ακούνητα

Ένα παιδί κλείνει τα μάτια και λέει “Αγαλματάκια ακούνητα, μέρα ή νύχτα;” Όσο το λέει τα άλλα παιδιά κινούνται. Αν όμως ανοίξει τα μάτια του και κάποιο παιδί κουνιέται ακόμα, τότε τα φυλάει εκείνο.  

Μακριά γαϊδούρα

Οι μισοί συμμετέχοντες πρέπει να σκύψουν ο ένας μετά τον άλλο και οι υπόλοιποι παίρνουν φόρα και πηδάνε από πάνω τους για να φτάσουν όσο πιο μακριά μπορούν. Όποιος πέσει, χάνει! 

Περνά περνά η μέλισσα

Δύο παιδιά χτυπούν παλαμάκια και τραγουδούν. “Περνά – περνά η μέλισσα με τα μελισσόπουλα και με τα παιδόπουλα. Παιδό-που-λα”. Τα υπόλοιπα περνούν κάτω από τα χέρια τους κι όποιον πιάσουν στο τέλος του τραγουδιού τον βάζουν να διαλέξει με ποιανού το μέρος θα πάει. Τελικά όταν μαζευτούν όλα τα παιδιά τραβάνε τους άλλους κι όποιοι πέσουν χάνουν. 

Τα μήλα

Δύο παιδιά ρίχνουν την μπάλα. Τα υπόλοιπα είναι ανάμεσά τους και προσπαθούν να αποφύγουν την μπάλα. Αν η μπάλα ακουμπήσει κάποιο παιδί, χάνει. Αν όμως την πιάσει, κερδίζει μια ζωή ακόμα. 

Πατητό

Όλα τα παιδιά ενώνουν τα πόδια τους. Μόλις φωνάξουν “πατητό” πρέπει να τραβήξουν τα πόδια τους πίσω. Φωνάζουν νούμερα “πρώτος”, “δεύτερος” κ.ο.κ και ο καθένας παίζει με τη σειρά του.Πηδώντας προσπαθούν να πατήσει ο ένας τον άλλο. Πηδά όμως κι αυτός που προσπαθούν να πατήσουν, ώστε να αποφύγει το πάτημα. 

Κουταλοδρομίες

Με ένα κουτάλι στο στόμα κι ένα μπαλάκι πάνω στο κουτάλι, τα παιδιά προσπαθούν να φτάσουν στην γραμμή τερματισμού όσο πιο γρήγορα γίνεται. 

Λάστιχο

Δύο παιδιά βάζουν το λάστιχο στα πόδια χαμηλά στον αστράγαλο. Το τρίτο παιδί προσπαθεί πηδώντας να βάλει το ένα πόδι μέσα στο λάστιχο, μετά και τα δύο πόδια μέσα και μετά και τα δύο πόδια έξω. Αν τα καταφέρει, το λάστιχο ανεβαίνει στα γόνατα και μετά στους μηρούς. Στο τέλος παίζουν έχοντας το λάστιχο μόνο στο ένα πόδι. 

Τυφλόμυγα

Ένα παιδί δένει τα μάτια με ένα μαντήλι. Όταν τα δέσει, τα υπόλοιπα παιδιά ανακατεύονται. Αυτός που έχει κλείσει τα μάτια προσπαθέι να πιάσει κάποιον και να τον αναγνωρίσει. Αν μαντέψει σωστά, κάνει την τυφλόμυγα αυτός που πιάστηκε. 

Είναι πολλές οι παιδικές αναμνήσεις από τα ξέγνοιαστα εκείνα χρόνια. Τώρα μπορούμε να φτιάξουμε ωραίες αναμνήσεις για τα παιδιά μας μέσα από αυτά τα παλιά μεν, ωραία δε παιχνίδια!

 

 

 

Κάντε LIKE στη σελίδα Marvelous Moms στο Facebook για να ενημερώνεστε  για όλα τα τελευταία νέα και τους διαγωνισμούς! 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *