ΓΟΝΕΙΣ & ΠΑΙΔΙΑ,  ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ,  ΠΑΙΔΙ 2+

Προετοιμασία για τον παιδικό σταθμό

 

Με αφορμή τις εγγραφές στους παιδικούς σταθμούς αποφάσισα να γράψω για την προετοιμασία του παιδιού. Πώς λοιπόν να βοηθήσουμε το παιδάκι μας να εγκλιματιστεί στο περιβάλλον του σχολείου; Πώς να κάνουμε τη μετάβαση από το σπίτι στον παιδικό σταθμό ανώδυνη και πιο εύκολη τόσο για το παιδί όσο και για εμάς τις ίδιες;

Η μετάβαση αυτή δεν είναι κάτι εύκολο. Τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Οι γονείς έχουμε άγχος και ανησυχία αλλά και προσμονή γι αυτή τη στιγμή που το παιδί κατά κάποιο τρόπο θα ανεξαρτητοποιηθεί. Τα παιδιά από την άλλη, δεν ξέρουν τι να περιμένουν.

Αρχικά λοιπόν, το πιο σημαντικό είναι να προετοιμάσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό! Πολλές μαμάδες βιώνουν αυτή την αλλαγή σαν διαδικασία αποχωρισμού, φοβούνται, είναι διστακτικές, έχουν αμφιβολίες. Αν εμείς δείξουμε ενθουσιασμό το ίδιο θα κάνει και το παιδί. Αν εμείς είμαστε επιφυλακτικές, το παιδί θα το καταλάβει και θα είναι κι εκείνο επιφυλακτικό.

Πώς μπορούμε λοιπόν να προετοιμάσουμε το παιδάκι μας;
  1.  Μπορούμε να το κάνουμε διαβάζοντας ένα ωραίο παραμυθάκι. Αυτό θα βοηθήσει πολύ το παιδί να καταλάβει τι θα κάνει στο σχολείο, πόσο όμορφα θα περνάει και το κυριότερο: πώς θα αποχωριστεί τη μαμά του. Εμείς έχουμε διαβάσει το βιβλίο “Πρώτη μέρα στο σχολείο” από τη σειρά “Οι περιπέτειες του Μίλτου”, ένα πολύ ωραίο βιβλίο που πραγματικά εξηγεί στο παιδί μέσα από μια ιστοριούλα ότι τα παιδιά περνάνε όμορφα στο σχολείο, κάνουν νέους φίλους, μαθαίνουν διάφορα όμορφα πράγματα. 
  2. Θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με το παιδί. Να του πούμε ότι θα μπορεί να παίζει με άλλα παιδάκια, ότι θα έχει τη δασκάλα του που θα το προσέχει και κυρίως ότι θα το αφήσουμε στο σχολείο για να πάμε στη δουλειά μας αλλά μετά θα επιστρέψουμε για να το πάρουμε. Πάντα πρέπει να χαιρετάμε το παιδί για να νιώσει την ασφάλεια που χρειάζεται. 
  3. Κάτι άλλο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αγοράσουμε μαζί με το παιδί τα πράγματα που θα χρειαστεί για τον παιδικό σταθμό, όπως τη τσάντα και το παγουράκι του. Αυτό θα του δημιουργήσει ένα συναίσθημα χαράς αλλά και προσμονής για το τι πρόκειται να ακολουθήσει.
  4. Καλό είναι λίγους μήνες πριν την έναρξη να έχουμε ξεκινήσει μια ρουτίνα, όπως π.χ. το πρωινό ξύπνημα. Αν κάποιο παιδάκι ξυπνάει αργότερα από την ώρα του σχολείου, μία αναπροσαρμογή του ωραρίου του λίγο καιρό πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς θα βοηθήσει σημαντικά.

Τέλος, τις πρώτες μέρες προσαρμογής θα πρέπει να έχουμε υπομονή και να δώσουμε χρόνο στο παιδί να εγκλιματιστεί. Δε χρειάζεται να βιαστούμε να το αφήσουμε στον παιδικό σταθμό. Τις πρώτες μέρες ας το αφήσουμε μία ώρα περιμένοντας κάπου κοντά και σιγά σιγά ας αυξήσουμε τον χρόνο. Ξέρω ότι αυτό μπορεί να είναι δύσκολο για τις μαμάδες που δουλεύουν αλλά πιστέψτε με, αυτό είναι κάτι που θα βοηθήσει σημαντικά το παιδί και ενδεχομένως να αποφευχθούν και τα κλάματα!

Καλή αρχή! 

(Φωτογραφία – netmums)

 

 

 

Κάντε LIKE στη σελίδα Marvelous Moms στο Facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία νέα και τους διαγωνισμούς! 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *