Στοματική Υγιεινή – Ενημέρωση και συμβουλές μέλλουσας μητέρας για το μωρό.
Κατά τη διάρκειά της εγκυμοσύνης η μέλλουσα μητέρα αφοσιώνεται στο παιδί που θα φέρει στον κόσμο και προσπαθεί να ενημερωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο για να εξασφαλίσει την μετέπειτα καλή υγεία του παιδιού της.
Η στοματική υγεία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της συνολικής υγείας του παιδιού. Όλοι γνωρίζουμε ότι αν καθιερωθούν σωστές συνήθειες στο παιδί από τα πρώτα χρόνια της ζωής του πολλά προβλήματα των δοντιών
μπορούν να προληφθούν.
Μην ξεχάσετε! Κάντε LIKE στη σελίδα Marvelous Moms στο Facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία νέα και τους διαγωνισμούς!
Η μητέρα αποτελεί φορέα ενημέρωσης και γνώσης των παιδιών της όπως επίσης και πρότυπο μίμησης με την ατομική της συνέπεια στη διατροφή και στοματική υγιεινή.
Η διατροφή του βρέφους παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στις συνήθειες που υιοθετούνται, όσο και στην πρόληψη ή μη της τερηδόνας.
Το τάισμα με γάλα ή χυμούς από το μπιμπερό, μετά την ηλικία των 12 με 18 μηνών θα πρέπει σταδιακά να αποφεύγεται ιδιαίτερα αν το μωρό το θέλει κατά τη διάρκεια του ύπνου. Παρατεταμένη χρήση τους μπορεί να
προκαλέσουν τερηδόνα βρεφικής ηλικίας, ακόμα και σε μωρά 15 μηνών.
Επίσης το τάισμα του μωρού σας να γίνεται όταν είναι ξύπνιο και να κοιμάται πάντα με καθαρά δόντια. Μετά την ηλικία των 12 με 18 μηνών το μπιμπερό θα πρέπει να αντικατασταθεί από ένα ειδικό ποτηράκι με στόμιο που θα
οδηγήσει ομαλά το παιδί στο κανονικό ποτήρι.
Από την στιγμή που θα εμφανιστούν τα πρώτα δοντάκια του μωρού σας θα πρέπει να τα καθαρίζετε 2 φορές την ημέρα, οπωσδήποτε όμως το βράδυ και μάλιστα με ένα καθαρό, βρεγμένο πανάκι ή γάζα ή ειδικά γαντάκια που
βρίσκονται στα φαρμακεία.
Μετά την ηλικία των 2 ετών χρησιμοποιούμε οδοντόκρεμα 1000ppm φθόριο σε ποσότητα ίση με μία φακή.
Η χρησιμοποίηση της κατάλληλα διαμορφωμένης πιπίλας ή του θηλασμού του δακτύλου πρέπει να σταματήσει μέχρι την ηλικία των 4 ετών, για να μην δημιουργηθούν παραμορφώσεις των δοντιών και των γνάθων. Η πιπίλα δε
θα πρέπει να είναι βουτηγμένη σε ζάχαρη ή μέλι.
Προσπαθήστε να αποφεύγετε τροφές που περιέχουν ζάχαρη, όπως ζαχαρούχοι χυμοί, μπισκότα, αναψυκτικά, καραμέλες κ.α. ή είναι κολλώδεις, όπως τσιπς, γαριδάκια, αποξηραμένα φρούτα, κορν φλέικς, κ.α. γιατί προκαλούν τερηδόνα.
Αντίθετα τροφές όπως τα λαχανικά, τα φρούτα και οι φυσικοί χυμοί χωρίς ζάχαρη κρίνονται επιθυμητές. Επίσης τα κίτρινα τυριά, οι ξηροί καρποί και τα ψάρια περιέχουν φθόριο και έτσι βοηθούν στην καταπολέμηση της
τερηδόνας. Η συχνή κατανάλωση τροφών που είναι είτε κολλώδεις είτε ζαχαρούχες μεταξύ των γευμάτων, αυξάνει τον κίνδυνο τερηδονισμένων δοντιών, ιδιαίτερα σε ένα παιδί που τα δόντια του είναι πιο ευπαθή από τα δόντια των ενηλίκων.
Μετάδοση μικροβίων που ευνοούν την δημιουργία τερηδόνας μπορεί να γίνει με το φιλί στο στόμα ή και κοινή χρήση ποτηριών, πιρουνιών, κουταλιών από άτομα που έχουν τερηδονισμένα δόντια.
Βεβαίως, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η τερηδόνα είναι πολυπαραγοντική νόσος, και θα πρέπει να συνυπάρχουν πολλοί παράγοντες για να συμβεί στα παιδικά δοντάκια.
Κατά την διάρκεια ανατολής των δοντιών από τον 6ο με 8ο μήνα μέχρι την ηλικία των 3 ετών πολλές φορές τα μωρά έχουν διάφορα συμπτώματα, όπως είναι δυσφορία, γκρίνια, ανορεξία, ανησυχία στον ύπνο, αλλαγή στις συνήθειες διατροφής, μεγάλη ποσότητα σάλιου,κόκκινα και διογκωμένα ούλα κ.α..
Για να ανακουφίσετε το μωρό σας καλό θα είναι να του καθαρίζετε το στόμα 2-3 φορές την ημέρα με μία βρεγμένη γάζα και να του δίνετε να δαγκώσει κρύα πλαστικά, με ενσωματωμένο ειδικό υγρό, παιχνίδια. Πολύ βοηθητικά
επίσης είναι ειδικά ζελέ, τοπικά αναισθητικά που θα σας συστήσει ο παιδοδοντίατρος ιδιαίτερα αν το μωρό είναι ανήσυχο και κλαίει το βράδυ.
Μερικές φορές τα πρώτα, νεογιλά δόντια έρχονται νωρίτερα από το συνηθισμένο, όπως 4-5 μηνών, άλλες φορές τα βρέφη γεννιούνται με προ-νεογιλά δοντάκια, που θα πρέπει να αφαιρούνται αν εμποδίζουν το θηλασμό.
Κάποιες φορές ακόμα τα πρώτα νεογιλά δόντια έρχονται πολύ αργότερα ακόμα και μετά το 1ο έτος της ζωής του παιδιού. Όλες αυτές οι διαφοροποιήσεις είναι συνήθως κληρονομικές.
Δεν χρειάζεται να ανησυχούν οι γονείς γι’ αυτό, γιατί συνήθως -αν δεν λείπει κάποιο δόντι- ανατέλλουν λίγο αργότερα και αρκετές φορές πολλά μαζί.
Αν μετά τον 12ο μήνα δεν έχει εμφανιστεί κάποιο δόντι τότε καλό είναι να απευθυνθείτε στον παιδοδοντίατρο.
Το παιδί όταν αρχίζει να κάνει τα πρώτα του βήματα έχει και τα πρώτα του ατυχήματα. Αν χτυπήσει τα δόντια του πρέπει να τον δει το συντομότερο δυνατόν ο παιδοδοντίατρος για να θεραπεύσει τη βλάβη, να τους δώσει οδηγίες και να ληφθούν προληπτικά μέτρα (όπως ενδοστοματικοί νάρθηκες).
Τα προβλήματα των παιδικών δοντιών μπορούν να προληφθούν με τη σωστή ενημέρωση από τον παιδοδοντίατρο για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει συμβουλές για διατροφή, στοματική υγιεινή, χρήση φθοριούχων σκευασμάτων, μάσημα τσιχλών με ξυλιτόλη ή και φθόριο κ.α. ανάλογα με την ηλικία, την οδοντική ανάπτυξη και τα ιδιαίτερα προβλήματα του κάθε παιδιού.
Έτσι η πρώτη επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο, θα πρέπει να γίνει πριν από τα πρώτα γενέθλια του παιδιού σας. Θα είναι μία ευχάριστη πρώτη επαφή του παιδιού η οποία θα βοηθήσει και στη σωστή προσαρμογή του στον
οδοντιατρικό χώρο.
Η δική σας σωστή ενημέρωση και η συνέπεια στην εφαρμογή των προληπτικών οδοντιατρικών προγραμμάτων θα είναι ικανές έτσι ώστε το παιδί σας να απολαύσει μία ολόκληρη ζωή χωρίς οδοντικά προβλήματα.
Από την παιδοοδοντίατρο Ευφημία Τζοβάρα – kidsteeth.gr
Κάντε LIKE στη σελίδα Marvelous Moms στο Facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία νέα και τους διαγωνισμούς!
Διαβάστε ακόμα: