Σε λίγες μέρες ξεκινάνε τα σχολεία και οι περισσότεροι γονείς είναι αγχωμένοι. Διαβάστε 8 συμβουλές για την πρώτη δημοτικού και προσπαθήστε να αποβάλετε το άγχος.
1. Καλό είναι να προσπαθείτε να μην μεταφέρετε το άγχος σας στα παιδιά. Μπορείτε αντίθετα να καλλιεργήσετε τη χαρά και την προσμονή για την ένταξή του στο σχολείο και στο νέο περιβάλλον. Μία καινούργια τσάντα ή απλώς ένα καινούργιο μολύβι αρκούν για να δημιουργηθεί ένα ευχάριστο κλίμα για την φοίτηση στην πρώτη δημοτικού.
2. Επισκεφτείτε το σχολείο με το παιδί, εάν είναι αυτό δυνατόν, ώστε να γνωρίσει το χώρο ακόμα και τις τουαλέτες του σχολείου (μην ξεχνάτε να συμβουλεύετε το παιδί σας να πηγαίνει πάντα με ένα συμμαθητή του στις τουαλέτες). Σίγουρα η πρώτη δημοτικού θα είναι μια καινούργια πραγματικότητα για το παιδί και η εξοικείωση με το χώρο βοηθάει σημαντικά στην ομαλή ένταξή του.
3. Η ρουτίνα βοηθάει τα παιδιά. Οργανώστε ένα πρόγραμμα για την ώρα που θα ξυπνάει, το πρωινό, το κολατσιό στο σχολείο, την ετοιμασία της σχολικής τσάντας. Βάλτε στο πρόγραμμα την ώρα που θα διαβάζει και την ώρα του βραδινού ύπνου. Το παιδί θα νιώσει ασφάλεια σχετικά με το τι θα ακολουθήσει αλλά κι εσείς θα διευκολύνετε την καθημερινότητά σας.
4. Ώρα για διάβασμα! Δεν χρειάζεται να πιέζετε το παιδί σας να διαβάζει πολλή ώρα. Ειδικά στην πρώτη δημοτικού το διάβασμα πρέπει να είναι ελάχιστο. Ωστόσο, ένας καλός προγραμματισμός βοηθάει να αποκτήσει το παιδί καλές συνήθειες διαβάσματος. Φροντίστε να διαβάζει μετά την επιστροφή του από το σχολείο και φυσικά μετά το φαγητό. Έτσι, θα είναι πιο εύκολο αφού θα έχει τη διάθεση να κάνει τα μαθήματά του και μετά θα μπορεί να παίξει ελεύθερα. Αποφύγετε τις βραδινές ώρες διαβάσματος καθώς η κούραση και η νύστα δεν βοηθάνε στη μελέτη.
5. Όπως μας είπε και η δασκάλα στο νηπιαγωγείο – και συμφωνώ μαζί της, μην διαβάζετε μαζί με το παιδί σας. Δώστε του το χώρο και το χρόνο να κάνει μόνο του τα μαθήματά του, ελέγχοντας φυσικά την πρόοδό του. Άλλωστε θέλουμε να ενισχύσουμε την ανεξαρτησία του. Εάν το παιδί μάθει να διαβάζει με τους γονείς του ενδεχομένως να είναι κάτι που θα το ακολουθεί μεγαλώνοντας!
Επιπλέον, μην βιαστείτε να διορθώσετε όλα τα λάθη του παιδιού σας. Αφήστε το να κάνει τα δικά του λάθη και να μάθει μέσα από αυτά.
6. Δώστε σημασία στα λόγια του παιδιού σας. Ακούστε προσεχτικά κάθε λέξη από αυτά που σας λέει για το σχολείο. Έτσι θα νιώσει ασφάλεια και θα μπορεί να σας εμπιστευτεί οτιδήποτε το απασχολήσει στο μέλλον.
7. Δημιουργήστε μια λέξη – κωδικό για το παιδί σας! Μια λέξη που θα προστατεύσει το παιδί σας από πολλούς κινδύνους. Βεβαιωθείτε πώς εάν το παιδί έρθει αντιμέτωπο με κάποιον άγνωστο που του λέει πως θα το πάει στους γονείς του χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα, θα ρωτήσει την λέξη – κωδικό. Μία λέξη που μόνο εσείς θα γνωρίζετε και κανείς άλλος! Αυτή η τεχνική έχει βοηθήσει πολλά παιδιά και σίγουρα πρέπει να είστε ενήμεροι για αυτήν.
8. Αποφύγετε προτάσεις όπως “τώρα που θα πας στο σχολείο δεν θα μπορείς να παίζεις όπως έπαιζες”. Φροντίστε να μην μειώνετε τις ώρες του παιχνιδιού. Το παιδί είναι παιδί και θέλει να παίξει και να περάσει όμορφα!
Αυτά από εμένα. Περιμένω τη γνώμη σας..
Καλή μας αρχή!
Κάντε LIKE στη σελίδα Marvelous Moms στο Facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία νέα και τους διαγωνισμούς!
Διαβάστε ακόμα: