τι δεν πρέπει να πω ποτέ στο παιδί μου
ΓΟΝΕΙΣ & ΠΑΙΔΙΑ,  ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Τι δεν πρέπει να πω ποτέ στα παιδιά μου

 

Ζω την απόλυτη ευτυχία. Μεγαλώνω τρία υπέροχα παιδιά, κάτι που πάντα ήθελα. Είναι όμως στιγμές, που η υπομονή μου εξαντλείται. Κουράζομαι, νευριάζω, θυμώνω, τρελαίνομαι.. Θέλω να χτυπήσω δυνατά πίσω μου την πόρτα φεύγοντας ή να πω ό,τι μου έρθει στο μυαλό, απλά και μόνο για να εκτονώσω την ένταση που νιώθω μέσα μου.

Ωστόσο, είναι κάποια πράγματα που ό,τι και να γίνει προσπαθώ να μην πω ποτέ στα παιδιά μου.

Θα σας πω κάτι.. τα παιδιά ακούνε! Τι σας λέω τώρα, ε; Φυσικά και ακούνε! Αυτό που θέλω όμως να πω είναι πως τα παιδιά ακούνε ουσιαστικά. Ακούνε τις λέξεις, το νόημά τους (είτε μιλάνε είτε όχι). Εμείς οι μεγάλοι μπορεί να μιλάμε και να λέμε χίλια δυο πράγματα, απλά για να πούμε κάτι, χωρίς να δίνουμε μεγάλη σημασία στις λέξεις. Τα παιδιά όμως δεν είναι έτσι. Εκείνα ακούνε πραγματικά, ακούνε κάθε λέξη, μία προς μία! Γι αυτό λοιπόν, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τις λέξεις που χρησιμοποιούμε μιλώντας σε ένα παιδί.

Έχω προβληματιστεί αρκετά με αυτό το θέμα και έχω καταλήξει σε τέσσερις φράσεις που δεν θα ήθελα να πω ποτέ στα παιδιά μου.

  • “Με απογοήτευσες” – Πιστεύω πως το χειρότερο συναίσθημα που νιώθει ένα παιδί είναι το συναίσθημα ότι απογοήτευσε τους γονείς του. Γιατί να θέλω να το κάνω να νιώσει έτσι; 
  • “Κοίτα τον αδερφό σου, δεν μπορείς να είσαι σαν αυτόν;” – Δεν είναι σωστό να συγκρίνουμε το παιδί μας με άλλα παιδιά, πόσο μάλλον με τα ίδια του τα αδέρφια. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Άλλωστε δεν θέλω να δημιουργήσω ανταγωνισμό ανάμεσα στα αδέρφια. 
  • “Είσαι κακό παιδί” – Αυτή η φράση μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερη συμπεριφορά. Εκτός αυτού θα στεναχωρήσω πολύ το παιδί μου αν του πω κάτι τέτοιο, θα το πληγώσω.
  • “Δεν πιστεύω ότι θα τα καταφέρεις.” – Όταν το παιδί ξέρει ότι η μαμά ή ο μπαμπάς του “πιστεύουν σε εκείνο”, παίρνει δύναμη, κουράγιο να συνεχίσει, κίνητρο και πολλά άλλα. Το αντίθετο θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα, κυρίως στην ψυχολογία του παιδιού.

 Η συμβουλή μου; Ας προσπαθήσουμε όλοι οι γονείς να δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στις λέξεις που χρησιμοποιούμε όταν μιλάμε στα παιδιά μας!

Κάντε LIKE στη σελίδα Marvelous Moms στο Facebook για να ενημερώνεστε  για όλα τα τελευταία νέα και τους διαγωνισμούς! 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *