Κάθε οικογένεια που έχει τουλάχιστον δύο παιδιά έχει βιώσει είτε σε μικρό είτε σε μεγάλο βαθμό τη ζήλεια ανάμεσα στα αδέρφια.
Ένα νέο μέλος έρχεται στην οικογένεια κι ένα νέο συναίσθημα μπαίνει στο μεγαλύτερο αδερφάκι. Το αίσθημα της ζήλειας. Κι αυτό είναι ιδιαίτερα αγχωτικό για τους γονείς που αναρωτιούνται γιατί το μεγαλύτερο παιδί τους ζηλεύει το μικρότερο, γιατί με κάθε ευκαιρία που βρίσκει το πειράζει, τι είναι αυτό που κάνουν λάθος και εμφανίζεται η ζήλεια.
Το συναίσθημα αυτό είναι μέρος της φυσιολογικής ανάπτυξης του παιδιού και δεν πρέπει να μαλώνουμε το μεγαλύτερο παιδί επειδή μπορεί να ζηλεύει. Αυτό ακυρώνει τα συναισθήματα που βιώνει το παιδί.
Όπως είχα διαβάσει κάποτε, για να καταλάβουν οι γονείς το συναίσθημα του παιδιού αρκεί να σκεφτούν το εξής: Ας υποθέσουμε ότι ο άντρας σε ένα ζευγάρι λέει στη γυναίκα του: “Σε αγαπάω σε λατρεύω αλλά σε λίγες μέρες θα έρθει και μια άλλη γυναίκα να ζήσει μαζί μας στο σπίτι, που κι εκείνη θα αγαπάω και θα λατρεύω όπως εσένα.” Όταν λοιπόν σας βλέπουν όλους μαζί σας μιλάνε ευγενικά αλλά αμέσως μετά όλοι ασχολούνται με τη νέα γυναίκα λέγοντας πόσο όμορφη και χαριτωμένη είναι. Σας ρωτάνε πώς νιώθετε που ζείτε όλοι μαζί με τη νέα σύντροφο και αν την αγαπάτε.. Πιστεύω έγινα κατανοητή. Κάπως έτσι λοιπόν νιώθει και το μεγαλύτερο παιδί όταν ξαφνικά έρχεται στο σπίτι το αδερφάκι του και είναι απόλυτα λογικό!
Με την άφιξη του νέου μέλους κλονίζεται ολόκληρη η ψυχοσύνθεση του παιδιού, αφού ενώ ήταν στο επίκεντρο της προσοχής γίνεται ο μεγάλος αδερφός. Το μήνυμα είναι λιγότερες αγκαλιές, λιγότερη προσοχή.
Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που μπορούν να εξομαλύνουν την κατάσταση και να βοηθήσουν σε αυτή τη μεταβατική περίοδο. Ποιά είναι αυτά;
Πώς να αντιμετωπίσετε τη ζήλεια
- Ανάλογα πάντα με την ηλικία του παιδιού ενημερώστε το εγκαίρως (αλλά όχι πολύ νωρίς) για τον ερχομό του νέου μέλους. Διαβάστε του σχετικά παραμύθια και εστιάστε στο πιο σημαντικό γεγονός για το παιδί. Όχι στο ότι θα έρθει ένα μωρό στο σπίτι αλλά στο ότι το ίδιο το παιδί θα γίνει ο/η μεγάλος/η αδερφός/ή. Μπορείτε να οργανώσετε ένα πάρτι για να γιορτάσετε αυτό το γεγονός, ένα πάρτι με γιρλάντες και μπαλόνια, με ζωγραφιές και δώρα που υποτίθεται πως θα ανταλλάξουν τα αδέρφια μεταξύ τους. Ένα πάρτι που θα είναι προς τιμήν του μεγάλου αδερφού!
- Εάν ετοιμάζεστε να κάνετε αλλαγές στο σπίτι (πχ. αλλαγή του δωματίου ή του κρεβατιού) φροντίστε να γίνουν τουλάχιστον 2 μήνες πριν, να μην συμπέσουν χρονικά. Δώστε χρόνο στο μεγαλύτερο παιδί να συνηθίσει τις αλλαγές σιγά σιγά. Καλύτερα το παιδί να συνδέσει τις αλλαγές τις καθημερινότητάς του για παράδειγμα με το γεγονός ότι έχει μεγαλώσει και όχι με τον ερχομό του μωρού.
- Δώστε όσο μπορείτε προτεραιότητα στο μεγαλύτερο παιδί σας. Αυτό θα το κάνει να νιώσει ασφάλεια. Θα το κάνει να νιώσει ότι είναι κι εκείνο το ίδιο σημαντικό με το αδερφάκι του.
- Μη συγκρίνετε τα παιδιά μεταξύ τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανταγωνισμό. Δείξτε ότι καταλαβαίνετε και αποδέχεστε τη διαφορετικότητα των παιδιών σας. Το πλήγμα για εκείνα είναι πολύ μεγάλο όταν δεν το κάνετε.
- Προσπαθήστε να περνάτε χρόνο ξεχωριστά με κάθε παιδί.
- Αποφύγετε να ρωτάτε “ποιος άρχισε;” και “ποιος φταίει;”. Αυτή είναι μια παγίδα στην οποία θα πέσουμε όλοι οι γονείς αργά ή γρήγορα. Όμως δεν γίνεται να φταίει πάντα ο μικρότερος ή ο μεγαλύτερος. Προσπαθήστε να εξηγήσετε στα παιδιά σας πως μπορούν να βρίσκουν μόνα τους τη λύση.
- Εκφράστε την απεριόριστη αγάπη σας και στο παιδί που ζηλεύει.
- Ενθαρρύνετε το παιδί σας να εκφράσει τα συναισθήματά του και ακούστε το προσεχτικά.
- Δώστε απλόχερα την αγάπη σας!
Κάντε LIKE στη σελίδα Marvelous Moms στο Facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία νέα και τους διαγωνισμούς!
Διαβάστε ακόμα:
- 8 πράγματα που κάθε μαμά πρέπει να ξέρει αλλά κανείς δεν της λέει.
- Εσύ είσαι μια μαμά όλο νεύρα;
- 7 λόγοι για να κρατήσετε τα παιδιά σας μακριά από τις οθόνες.